Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η φετινή συγκομιδή ολοκληρώνεται στην Ελλάδα με τη σοδειά να καταγράφει ρεκόρ πτώσης

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από τους αρχικά προβλεπόμενους 200.000 τόνους, φτάνοντας κάπου μεταξύ των 150.000 και 170.000 τόνων.

Τα στοιχεία παραγωγής που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδεικνύουν επίσης κακή σοδειά ελαιολάδου 175.000 τόνων, τη χαμηλότερη των τελευταίων έξι ετών και έντονη αντίθεση από την περσινή συγκομιδή των περίπου 340.000 τόνων.

«Η φετινή σοδειά αποδεικνύεται η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων», δήλωσε ο παραγωγός Περικλής Τσουκαλάς από την περιοχή Ηλείας στην Πελοπόννησο.

«Εκτός από τη μειωμένη ποσότητα, μόνο το 70% του ελαιολάδου ταξινομείται ως εξαιρετικά παρθένο εδώ λόγω προβλημάτων με το δάκο», πρόσθεσε. «Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το παράσιτο».

Οι παραγωγοί σε άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης δραματική κατάσταση από τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. «Δεν είναι ότι πήραμε λιγότερο ελαιόλαδο φέτος, δεν πήραμε τίποτα», είπε ο Γιάννης Σουρίδης από τον αγροτικό σύλλογο Ποτού-Θεολόγου στο νησί της Θάσου. «Ο σύλλογός μας παρήγαγε 1.100 τόνους ελαιόλαδο πέρυσι, ενώ φέτος η παραγωγή έπεσε στους μόλις 50 τόνους».

Ο σύμβουλος ποιότητας και γευσιγνώστης ελαιολάδου Νίκος Κουτσούκος απέδωσε τις αιτίες πίσω από την απόκλιση μεταξύ της αρχικά εκτιμώμενης και της τελικά προκύπτουσας απόδοσης ελαιολάδου και στις ασταθείς καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή. «Την ώρα του αλέσματος, οι ελιές δεν τα πήγαν όπως αναμενόταν», είπε. «Με απλά λόγια, ένα κιλό ελιών απέδωσε λιγότερο ελαιόλαδο από ό,τι περίμεναν οι παραγωγοί».

«Μια άλλη αιτία είναι τα ξαφνικά καιρικά φαινόμενα, όπως οι χαλαζοπτώσεις, που έπληξαν τα ελαιόδεντρα σε ορισμένες περιοχές παραγωγής, χτυπώντας τις ελιές στο έδαφος και εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα της μειωμένης καρποφορίας φέτος», πρόσθεσε.

Ο κος Κουτσούκος, εκπαιδευμένος χημικός με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του ελληνικού ελαιολάδου, περιέγραψε την παραγωγή ελαιολάδου στις κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας, επισημαίνοντας μια απότομη πτώση στις περισσότερες από αυτές. «Η Ελλάδα αναμένεται να παράγει μόνο περίπου 150.000 τόνους ελαιόλαδου φέτος, σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας του περασμένου έτους», είπε.

«Στη χερσόνησο της Πελοποννήσου, η παραγωγή στις βόρειες περιοχές θα κυμαίνεται κοντά στο 20 με 30 % της περσινής απόδοσης», επισήμανε. «Αρκετά ελαιοτριβεία σε αυτές τις περιοχές δεν άνοιξαν αυτή τη σεζόν λόγω της σημαντικά περιορισμένης συγκομιδής. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα νότια και νοτιοδυτικά της χερσονήσου, με τις περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Λακωνίας να έχουν πιθανότατα το 50% της περσινής ποσότητας», συνέχισε.

Το 2022/2023, περισσότεροι από 100.000 τόνοι ελαιολάδου παρήχθησαν στην Πελοπόννησο, σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής εθνικής παραγωγής.

Ο γευσιγνώστης επιβεβαίωσε επίσης τη δραματική μείωση της παραγωγής στην Κρήτη, έναν κόμβο της ελληνικής βιομηχανίας ελαιολάδου στις καλές εποχές. «Πρόσφατα επισκέφτηκα το νησί και είδα μια απότομη πτώση 60 έως 70% της παραγωγής στις περισσότερες περιοχές», είπε. Στα Χανιά, ωστόσο, τα στοιχεία παραγωγής φαίνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξα, με την απόδοση να αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 17.000 τόνους έναντι 28.000 τόνων που παρήχθησαν πέρυσι.

Όσον αφορά την ποιότητα, σημείωσε ότι παρέμεινε υψηλή στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των παρασίτων και των ασθενειών. «Η ποιότητα του ελαιολάδου της σεζόν είναι υψηλή, αν και ανησυχούσαμε στην αρχή της συγκομιδής για προβλήματα που προκλήθηκαν από το δάκο της ελιάς και το γλοιοσπόριο», είπε.

Ο ειδικός πρόσθεσε επίσης ότι, παρά την έλλειψη εργατών γης, οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα έσπευσαν να μαζέψουν τις ελιές τους λόγω της υψηλής τιμής που μπορεί να πιάσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. «Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τέτοιες υψηλές τιμές μπορούν να βλάψουν το ίδιο το προϊόν», είπε. «Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει προϊόν πολυτελείας». «Κατά τη γνώμη μου, ολόκληρος ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή που τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, θα γίνονται πολύ ακριβά», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούκος επεσήμανε τέλος ότι οι τιμές ρεκόρ καταγωγής στην Ελλάδα, έχοντας σκαρφαλώσει ακόμη και στα 10,00 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου στη Λακωνία, σε συνδυασμό με την πενιχρή σοδειά της σεζόν, έχουν δημιουργήσει ένα περίπλοκο αίνιγμα για τον κλάδο του ελαιολάδου της χώρας. «Ο κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι», είπε. «Η εγχώρια αγορά ελαιολάδου είναι πρακτικά στάσιμη αυτή τη στιγμή, με τους παραγωγούς να διατηρούν τα περιορισμένα αποθέματά τους εν αναμονή των τιμών να αυξηθούν περαιτέρω και είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

REPORTS

Από τη φύση προικισµένη να παράγει ελαιόλαδο µε υψηλές πολυφαινόλες είναι η ελιά Καλαµών µε τις συστηµατικές έρευνες που έχει κάνει πάνω στο θέµα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...