Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η δακτυλίωση το μυστικό για υψηλή παραγωγή ελαιολάδου με μειωμένες ώρες ψύχους

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Tυχαία ανακαλύφθηκε πως η δακτυλίωση, διαδικασία που συνήθως συνδέεται με την θανάτωση, αναζωογονεί υπό περιπτώσεις τα ελαιόδεντρα, προσφέροντας βελτιωμένη ποιότητα και αυξημένη παραγωγικότητα.

Καθώς οι παραγωγοί σε όλο το νότιο ημισφαίριο προετοιμάζονται για τη συγκομιδή του 2024 που πλησιάζει, ο άνθρωπος πίσω από το Oasis Olives βρίσκεται σε μια μοναδική θέση. Έχοντας ακολουθήσει ένα ασυνήθιστο μονοπάτι από την πληροφορική στον κόσμο της φύτευσης ελαιόδεντρων στο κεντρικό Περού και στη συνέχεια, στην Αυστραλία ο ιδρυτής John Symington αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα πρωτοβουλίας και βιωσιμότητας, καθώς αποφάσισε να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος με τη φύτευση ελαιοδέντρων για τη δέσμευση άνθρακα με τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας στην έρημο του Περού. Μάλιστα, για να ενισχύσει τις προσπάθειές του, ο Symington προσέλαβε έναν τοπικό γεωπόνο που θα τον βοηθούσε όχι μόνο στη διοίκηση της επιχείρησης του, αλλά και στο να εμβαθύνει τις γνώσεις του για την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή λαδιού.

Με δράσεις σε Περού και Αυστραλία, η Oasis Olives συνεχίζει να αναπτύσσεται, αναζητώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας.

Περίπου το ήμισυ του ελαιολάδου της εταιρείας παράγεται στο Περού, με μέση ποσότητα περίπου στα 700.000 λίτρα κατά τη διάρκεια μιας καλής χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής εξάγεται χύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Μετά την ενθάρρυνση από τις τοπικές αρχές και τους συμβούλους της εταιρείας, ο ιδρυτής αρχικά επέλεξε το Πίσκο για την ελαιοκαλλιέργειά του, λόγω της περιοχής που προσέφερε σημαντικούς πόρους νερού. Η πρόσβαση σε υδροφόρους ορίζοντες είναι ζωτικής σημασίας στο Περού, καθώς η χώρα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα βροχής. Ωστόσο, παρά τις καλές προοπτικές, η περιοχή δεν αποδείχθηκε ιδανική, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για νέες μεθόδους επεξεργασίας των δέντρων, προκειμένου να επιτευχθεί αξιόπιστη άνθηση με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα να αποτελούν πρόκληση.

Αρχικά, ο γεωπόνος αναζήτησε ποικιλίες ελιάς που απαιτούν λιγότερες ώρες ψύξης, γνωρίζοντας από νωρίς ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να είναι πρόβλημα. Ωστόσο, οι ποικιλίες που επέλεξε δεν καρποφόρησαν.

«Ανακαλύψαμε τυχαία ότι, η διαδικασία της δακτυλίωσης μπορεί να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη ψύξης και να αναζωογονήσει τα ελαιόδεντρα ώστε να δώσουν καλύτερη ποιότητα και καρποφορία», είπε ο Symington. Η δακτυλίωση των δέντρων ως μορφή αναζωογόνησης και όχι ως θανάτωσης που χρησιμοποιείται συνήθως, συνεπάγεται την αποκοπή μιας λεπτής λωρίδας φλοιού γύρω από τον κορμό. Έτσι το φύλλωμα λειτουργεί προς όφελος του ριζικού συστήματος. Η περιοχή κάτω από τον δακτύλιο παγιδεύει ορισμένα θρεπτικά κατά την περίοδο της άνθισης, και αυτό είναι αρκετό για να ωθήσει το δέντρο να έχει μια ικανοποιητική καρποφορία. Η λύση βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του παραγωγού στον ελαιώνα όπου παρατήρησε ότι σε ένα κλαδί που είχε παγιδευτεί μεταξύ δύο άλλων, ο φλοιός του είχε ξεκολλήσει και αυτό ήταν και το μόνο κλαδί στο δέντρο με αξιοπρεπή ανθοφορία.

Ύστερα από συζήτηση με τον Leandro Ravetti, τώρα συν-διευθύνοντα σύμβουλο της Cobram Estate, ο Symington έμαθε ότι η τεχνική αυτή ασκούνταν σε άλλα μέρη του ελαιοκαλλιεργητικού κόσμου για να επιτευχθούν αυξήσεις της παραγωγής, αν και η μέθοδος δεν ήταν ευρέως γνωστή για τον μετριασμό των επιπτώσεων της έλλειψης ωρών ψύχους. Η Oasis Olives χρησιμοποιεί τακτικά πλέον αυτή την πρακτική για να εξασφαλίσει την παραγωγή στους περουβιανούς ελαιώνες της.

Αν και οι αυστραλιανοί ελαιώνες δεν έχουν ανάγκη ακόμα από αυτήν τη μέθοδο, ο Symington προειδοποιεί ότι η υψηλότερη μέση θερμοκρασία στο Περού προσφέρει ενδεικτική εικόνα του τι θα μπορούσε να συμβεί στους αυστραλιανούς ελαιώνες σε πιθανά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.