Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μανάκι φρουτάκι

Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά ελαιόλαδα προκύπτει από την ποικιλία Μανάκι και χαρακτηρίζεται από ευχάριστη γλυκύτητα και φρουτώδες άρωμα.

Μια ποικιλία με καρπούς μεσαίου μεγέθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και για παραγωγή επιτραπέζιων-βρώσιμων ελιών (διπλής χρήσης), είναι το Μανάκι ή Κοθρέικη(Olea europaea var. minor rotunda), το οποίο μπορεί να εντοπιστεί και με τα ονόματα Γλυκομανάκι και Κορινθιακή. Καλλιεργείται στις ΠΕ Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας (περιοχή Κυνουρίας), Φθιώτιδας, Φωκίδας και στα νησιά του Αργοσαρωνικού: Πόρο και Σπέτσες.

Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας Μανάκι παρουσιάζουν έντονα φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 5,5 – 6,0 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Στη γεύση εμφανίζουν διακριτικό – μέτριο πικρό (3,5 – 4,0) και πικάντικο μέτριας έντασης περίπου 4,5, αναφερόμενοι πάντα στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα.

Η ευχάριστη γλυκύτητα που διακρίνει το Μανάκι, το κατατάσσει στα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά ελαιόλαδα και το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους καταναλωτές χωρών που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις γλυκές παρασκευές, όπως Ελβετοί, Άγγλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί. Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα γευστικά παντρέματα της συμβουλευτικής ομάδας για το ελαιόλαδο Oliverse, τα παρακάτω πιάτα είναι κάποια από τα πιο κλασικά παραδείγματα αρμονικών γευστικών συνδυασμών με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας Μανάκι: Κοτόπουλο, παγωτό βανίλια, ψητά μανιτάρια, σούπα κολοκύθα, ψάρια ψητά και φρέσκα μαλακά τυριά.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τη συζήτηση για την ελιά σε νέα βάση θέτει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που τοποθετεί σε πρώτο πλάνο το ελαιόδεντρο, σύμφωνα με...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Γυρίζει πίσω πέντε γενιές η ενασχόληση της οικογένειας Μπουγάτσου µε την παραγωγή ελαιόλαδου, µε την Κατερίνα και τη µεγάλη της αδερφή Φιλάνθη να παίρνουν...

REPORTS

Στον κομβικό ρόλο της ελαιοποίησης με τον υπερσύγχρονο Pieralisi Protoreattore εστιάζει η οικογένεια Λυμπέρη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.