Ο νέος Συνεταιρισμός η ιδρυτική διακήρυξη του οποίου υπογράφηκε μεταξύ των μελών του πριν από λίγες ημέρες, στόχο έχει να αποτινάξει την υποχρέωση πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράγει και διαθέτει σε χονδρεμπόρους ή εταιρείες τυποποίησης, προκειμένου να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν του.
Όπως λέει ο Λευτέρης Κοκούσης, πρόεδρος του Νεοράματος, «η ιδέα γεννήθηκε στα μέσα του φθινοπώρου του 2022, όταν αντιληφθήκαμε τόσο εγώ όσο και άλλοι παραγωγοί ότι δεν ήταν βιώσιμες οι τιμές που απολαμβάναμε από τους εμπόρους. Σε πολλές των περιπτώσεων χρειαζόταν να πουλάμε κάτω του κόστους. Γι’ αυτό και συγκεντρωθήκαμε 11 νέοι άνθρωποι και αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Συγκροτήσαμε τον Συνεταιρισμό, στον οποίο εντάσσεται μία ομάδα παραγωγών αποτελούμενη αρχικά από τα ιδρυτικά μέλη του. Στόχευσή μας είναι η παραγωγή, εμφιάλωση και πώληση του ελαιολάδου».
Ο νεοσύστατος φορέας ρίχνει το βάρος της παραγωγής του στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στο αγουρέλαιο. «Είμαστε σε διαδικασία να δημιουργήσουμε τη δική μας ετικέτα και θέμα ημερών για να καταλήξουμε στην εμπορική μας ονομασία», συμπληρώνει ο Λευτέρης Κοκούσης.
Καλλιέργεια πάνω από 200 στρεμμάτων με 10.000 δέντρα
Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 200 στρέμματα γης με περισσότερα από 10.000 ελαιόδεντρα, ποικιλίας ελιάς Χαλκιδικής. «Η περιοχή της Καβάλας ευνοεί την ανάπτυξη της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής λόγω του κλίματος που επικρατεί και εμείς κάνουμε το βήμα να παράγουμε αγουρέλαιο από την ποικιλία αυτή καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλίες όπως η Μεγάρων».
Ο Συνεταιρισμός προσβλέπει στην καθετοποίηση της παραγωγής προχωρώντας σε επενδύσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τυποποιητητρίου και ενός ελαιοτριβείου, προκειμένου να διαχειρίζεται την ποιότητα του λαδιού από το χωράφι έως και το μπουκάλι. Για να ολοκληρώσει τις επενδύσεις αυτές θα εκμεταλλευτεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επενδυτικού νόμου ή άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης.
Οι αποδόσεις στα δέντρα σε μία φυσιολογική χρονιά ανέρχονται σε περίπου 25-30 τόνους ελαιόλαδο και περίπου 20 τόνους αγουρέλαιο. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις ελαιολάδου προς καρπό ανέρχονται στο 10% για την παραγωγή αγουρέλαιου από ποικιλία Χαλκιδικής. Ως προς το έξτρα παρθένο οι αποδόσεις διαφοροποιούνται ανερχόμενες στο 15% σε αναλογία ελαιολάδου σε σχέση με τον καρπό στην περιοχή κοντά στην Καβάλα και στο 20% σε εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στο παραλιακό μέτωπο και «βλέπουν» το Αιγαίο.
Ανοίγοντας την πόρτα του εξωτερικού
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, φέτος το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε έως και τα 6 ευρώ σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ωστόσο στην περιοχή κατά μέσο όρο η τιμή για το έξτρα παρθένο δεν υπερβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων τα 3 ευρώ. «Η τυποποίηση θα μας δώσει την δυνατότητα να ανοίξουμε τις αγορές στο εξωτερικό, κερδίζοντας από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος, δεδομένου ότι οι ξένοι αγοραστές έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα για ένα ποιοτικό προϊόν».
Αναφορικά με το αγουρέλαιο της Χαλκιδικής παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη. «Μας κέντρισε το ενδιαφέρον, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορέσει να λάβει μεγάλη αξία στο ράφι, εφόσον τυποποιηθεί και διαφημιστεί σωστά».
Η πρώτη επίσημη παραγωγική χρονιά του Συνεταιρισμού θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, με συσκευασία μίας μικρής ποσότητας αγουρέλαιου. «Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να ανοίξουμε αγορές του εξωτερικού, διοχετεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας εκεί. Από το 2024 θα ξεκινήσουμε την κατασκευή των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών μας», αναφέρει ο Λευτέρης Κοκούσης.