Το Sfax Oleo Tour περιλαμβάνει επισκέψεις σε ελαιοκομία, ελαιοτριβεία και τοπικά έργα που οργανώνονται από τεχνίτες και επιχειρηματίες που εργάζονται με παράγωγα της ελιάς και των καρπών της.
Η τουριστική πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρότζεκτ που περιλαμβάνει μια σειρά από διαδρομές σε όλη τη χώρα για να γιορτάσουν τη γαστρονομική κληρονομιά της Τυνησίας, ιδιαίτερα με λιχουδιές όπως τυρί, το κρασί, την χαρίσα, τους χουρμάδες, το χταπόδι, τις επιτραπέζιες ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η αποστολή του Sfax Oleo Tour είναι να προωθήσει τον αειφόρο τουρισμό και να ενθαρρύνει ένα εναλλακτικό μοντέλο που απέχει πολύ από τις διακοπές στην παραλία που η χώρα της Βόρειας Αφρικής είχε εδώ και καιρό στο επίκεντρο της στρατηγικής τουριστικής μάρκετινγκ.
Τον Δεκέμβριο, η πρώτη έκδοση αυτής της γαστρονομικής διαδρομής με ελαιόλαδο από το Sfax είχε μια τετραήμερη πιλοτική εφαρμογή με περίπου 20 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στο ελαιόλαδο από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Γαλλία και την Κροατία, επαγγελματίες του τουρισμού και εγχώριους και διεθνείς δημοσιογράφους.
Το Sfax είναι το έκτο μεγαλύτερο και το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο κυβερνείο, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Τυνησίας, Η περιοχή φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 440 παραγωγούς και είναι υπεύθυνη για το 30% περίπου της παραγωγής ελαιολάδου στην Τυνησία. «Το Sfax είναι η πρωτεύουσα του ελαιολάδου στην Τυνησία», δήλωσε ο Faouzi Zayani, πρόεδρος του Tunisia Olive Association με έδρα το Sfax. «Εδώ, έχουμε 32.000 στρέμματα καλυμμένα με ελαιόδεντρα. Η τοπική μας ποικιλία είναι το Chemlali, μια ποικιλία ανθεκτική στις ασθένειες και στις συνθήκες ξηρασίας στις οποίες είναι επιρρεπής η περιοχή μας».
Στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής, η ομάδα σταμάτησε στο ελαιοτριβείο Huilerie Hamed Kamoun στο Sfax, το οποίο χρονολογείται από το 1820 και όπου η παραδοσιακή μέθοδος έκθλιψης που χρησιμοποιεί πέτρα αλέσματος και υδραυλικό πιεστήριο συνεχίζεται σήμερα.Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης ένα από τα πολλά τυνησιακά ελαιοτριβεία εξοπλισμένα με μία «έργο τέχνης», τεχνολογία ελαιοποίησης στο ελαιοτριβείο Dear Goodness της οικογένειας Ben Said στο Hazeg, βόρεια του Sfax.
Ένα πρόγραμμα με ελαιόλαδο, φυσικά, δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια συνεδρία γευσιγνωσίας. Η Sonda Laroussi Mezghani και η ομάδα των ειδικών γευσιγνωστών της στο Olea Conseils, οδήγησαν τους συμμετέχοντες σε μια καθοδηγούμενη γευσιγνωσία με επιλογές από υψηλής ποιότητας Τυνησιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Εν τω μεταξύ, μια στάση στο βιολογικό αγρόκτημα που διευθύνει ο Mohamed Maazoun παρείχε μια εισαγωγή στο βιοδυναμικό σύστημα καλλιέργειας για την παραγωγή ελιάς καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων που καλλιεργούνται αποκλειστικά με βιολογικά και τοπικά λιπάσματα. «Η ελιά φέρνει κοντά τους ανθρώπους», είπε ο Λαρούσι Μεζγκάνι. «Είναι ένα μαγικό και γενναιόδωρο δέντρο. Στόχος μου είναι να μοιραστώ την κουλτούρα της παράδοσης του ελαιολάδου της Τυνησίας». Το 2014, το Olea Conseils έγινε το πρώτο ανεξάρτητο πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Τυνησίας που αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς. Το 2023, άνοιξε το εργαστήριό του για αισθητηριακές και φυσικοχημικές αναλύσεις ελαιολάδου, λαμβάνοντας επίσης τη σφραγίδα έγκρισης της ΔΟΕ. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με ελαιοπαραγωγούς, επαγγελματίες, ντόπιους τεχνίτες και επιχειρηματίες που εργάζονται με παράγωγα της ελιάς και των καρπών της. Η βιωματική προσέγγιση της γαστρονομικής και πολιτιστικής διαδρομής έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μαγειρική κληρονομιά της Τυνησίας μέσα από κάθε αίσθηση, μέσω επιδείξεων μαγειρικής και γευσιγνωσίας τυπικών τοπικών σπεσιαλιτέ και προϊόντων που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο. Η πλήρης αισθησιακή εμπειρία που προσέφερε το πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε με θεραπείες με ελαιόλαδο και μασάζ στο Spa Mahassen, που ιδρύθηκε από τη Mahassen Keskes Jmel, μια άλλη ενθουσιώδη τοπική γυναίκα επιχειρηματία.
Μια άλλη σημαντική πτυχή του Sfax Oleo Tour περιλαμβάνει την ευκαιρία διαμονής σε αγροτικούς ξενώνες που διαχειρίζονται ντόπιοι για να προωθήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού που απομακρύνει τους επισκέπτες από τα παραλιακά θέρετρα και τους ξεναγεί στους άφθονους ελαιώνες της Τυνησίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαμονές σε παραδοσιακούς ξενώνες σε αγροτικές ιδιοκτησίες γεμάτες με ελαιόδεντρα, όπως το Dar Lella Aicha και το Gîte Feki, όπου παρασκευάζονται σπιτικά γεύματα με τοπικά προϊόντα, καθώς και μια διανυκτέρευση στο Amber Park για οικολογικό κάμπινγκ.
Καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο μοναδικές εμπειρίες που τους επιτρέπουν να έρθουν κοντά στην τοπική κουλτούρα μιας χώρας, μια πρωτοβουλία όπως το Sfax Oleo Tour είναι ένα παράδειγμα πολιτιστικού προγράμματος που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις ενώ οδηγεί τους επισκέπτες «εκτός της πεπατημένης διαδρομής». Ταυτόχρονα, αυτό το καινοτόμο έργο είναι ένα βήμα πέρα από τη συνήθη μορφή τουρισμού ελαιολάδου, που συχνά περιορίζεται κυρίως σε επισκέψεις σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία.
Πηγή: Olive Oil Times