Η οικογενειακή επιχείρηση θα προχωρήσει σε πρόσμειξη του βιολογικού ελαιολάδου που παράγει, με βότανα, τσίλι αλλά και σκόρδο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συσκευασία infusion ελαιολάδου, όπως λέει η Nανά Ζωίδου, μέλος της οικογενειακής επιχείρησης.
«Μέλημά μας αποτελεί η αύξηση της παραγωγής μονοποικιλιακού έξτρα παρθένου
ελαιολάδου, το οποίο διαθέτουμε ήδη στην αγορά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία μίας νέας σειράς λαδιών (infusion) με πρώτες ύλες όπως είναι το σκόρδο, το τσίλι καθώς και με βότανα», επισημαίνει η ίδια. «Η περιοχή μας βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ελλάδας σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Παράγουμε το συγκεκριμένο ΠΟΠ ελαιόλαδο Μάκρης, πρώιμης ωρίμανσης, ενώ φέτος οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν στο να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ελιά όσο και σε ελαιόλαδο», προσθέτει.
Έναρξη συγκομιδής στις 15 Οκτωβρίου
Η οικογένεια διατηρεί περίπου 80 στρέμματα στην ιδιοκτησία της με 1.500 ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια είναι αμιγώς βιολογική, ενώ το ελαιόλαδο που παράγεται είναι μονοποικιλιακό. Tα υφιστάμενα δέντρα είναι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος υπεραιωνόβια, ηλικίας 600 και 700 ετών. Η συλλογή του καρπού πραγματοποιείται περίπου στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και διαρκεί έως και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από τους νότιους και υγρούς ανέμους του Αιγαίου αλλά και τους ψυχρότερους που προέρχονται από τα βόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα διαφορετικό μικροκλίμα, το οποίο συντείνει στην γευστική και ποιοτική ταυτότητα της ελιάς Μάκρης. Δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά τη διάρκεια συλλογής και επεξεργασίας της ελιάς, η οξύτητά του Calypso κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,3%.
Στα 3,5 κιλά ελιάς 1 κιλό ελαιόλαδο
Η ελαιουργία Calypso είδε κατά την τελευταία παραγωγική περίοδο τα δέντρα της να αποφέρουν καρπό, ο οποίος στα 3,5 κιλά προσέφερε 1 κιλό ελαιόλαδο σε σχέση με το σύνηθες τιράζ που ανέρχεται σε περίπου 4,5 έως και 7 κιλά τα οποία στη συνέχεια προσφέρουν 1 κιλό ελαιόλαδο. Ήταν μία ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά χωρίς να επηρεαστούν τα δέντρα από τον δάκο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, όπως λέει η Νανά Ζωίδου.
Εκτός από το ελαιόλαδο, η επιχείρηση της Αλεξανδρούπολης μεταποιεί, συσκευάζει και διαθέτει και άλλα παράγωγα της ελιάς. Επί παραδείγματι, από τα υπολείμματα του λαδιού δημιουργεί σαπούνια. Ταυτόχρονα η «Calypso» συσκευάζει ελιές Μάκρης πρώιμης ωρίμανσης, οι οποίες χαράσσονται, συσκευάζονται και συντηρούνται σε άλμη. «Επίσης όταν ωριμάσει η ελιά αξιοποιούμε την πάστα της, μία υπερτροφή που εμπλουτίζεται με σουσάμι, σύκο και φυστίκι Αιγίνης. Επιπλέον, αξιοποιούμε και τα ξύλα που προέρχονται από το κλάδεμα των δέντρων για την δημιουργία δίσκων σερβιρίσματος, ξύλων κοπής και άλλων ειδών σπιτιού», αναφέρει η εκπρόσωπος της οικογενειακής ελαιουργίας. Μικρές ποσότητες του παραγόμενου προϊόντος εξάγονται κατά περιόδους στη Γερμανία και στην Ελβετία, ενώ επιδίωξη είναι η επέκταση και σε άλλες αγορές του κόσμου.
Σε αριθμούς
Συνολική ιδιόκτητη έκταση 80 στρέμματα
Αριθμός ελαιόδεντρων: 1.500
Απόδοση: 3,5 κιλά ελιάς/1 κιλό ελαιόλαδο