Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Jaén, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας παρουσιάζει μια καινοτόμο μέθοδο για τη διάκριση διαφορετικών εμπορικών κατηγοριών ελαιολάδου – εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και πυρηνέλαιο – με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος επιτρέπει την άμεση ανάλυση και ταυτοποίηση δειγμάτων λαδιού σε πραγματικό χρόνο, εξαλείφοντας την ανάγκη για πολύπλοκες διεργασίες στο εργαστήριο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί καταλυτικό εργαλείο για τους φορείς πιστοποίησης ποιότητας, επιτρέποντας τους να επιταχύνουν τις αναλύσεις και να ανιχνεύουν πιθανές νοθεύσεις στο λάδι.
Σε συνέντευξή της στο Discover Foundation, η ερευνήτρια Priscilla Rocio Bautista επισήμανε τη σημασία αυτής της τεχνολογίας για τη βιομηχανία του ελαιολάδου, προσφέροντας αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.
Η προηγμένη τεχνολογία της φασματομετρίας μάζας εισάγει ένα καινοτόμο εργαλείο για την αναγνώριση διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδου. Κάθε τύπος ελαιολάδου διαθέτει ξεχωριστά χημικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τη γεύση, το άρωμα και την οξύτητά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως αναλύονται από την ομάδα ερευνητών, λειτουργούν ως είδος “δαχτυλικού αποτυπώματος”, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ταξινόμησης παρθένου, εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και πυρηνέλαιου. Η νέα αυτή μέθοδος ανοίγει νέους ορίζοντες στην ποιοτική ανάλυση του ελαιολάδου, παρέχοντας ευκαιρίες για ενισχυμένο έλεγχο ποιότητας και ταξινόμησης των προϊόντων στην αγορά.
Μια μέθοδος δύο βημάτων
Οι ερευνητές προέβησαν σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης νοθειών σε δείγματα λαδιού, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή διαδικασία δύο σταδίων. Η μέθοδος αυτή, που υποβλήθηκε σε δοκιμές με 63 διαφορετικά λάδια, περιλαμβάνει χημικές αναλύσεις με φασματόμετρο μάζας, το οποίο προσδιορίζει τα διαφορετικά μόρια του ελαίου και υποδεικνύει, για παράδειγμα, εάν έχει υψηλότερο ή χαμηλότερο ποσοστό οξύτητας και τις αρωματικές ενώσεις που έχει, μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ένα στατιστικό πρόγραμμα υπολογιστή, προκειμένου να αναλυθεί το προφίλ του δείγματος και να εξεταστεί αν έχει υποστεί προσμίξεις με άλλες ενώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν επιτυχία στο 90% των περιπτώσεων που αναλύθηκαν.
Επί του παρόντος, ερευνητές από την Ομάδα Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Jaén εστιάζουν στη βελτίωση της πρωτοποριακής μεθόδου, με στόχο τη συμπερίληψη περισσότερων τύπων ελαιολάδων στην ανάλυσή τους. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκουν την δυνατότητα ανίχνευσης νοθειών που ενδέχεται να προκληθούν από σπορέλαια ή άλλα φρούτα. Επιπλέον, θέλουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της μεθοδολογίας τους προκειμένου να ανιχνεύσουν όχι μόνο τις χημικές ενώσεις στο λάδι, αλλά επίσης την πιθανή παρουσία φυτοφαρμάκων.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Τμήμα Πανεπιστημίων, Έρευνας και Καινοτομίας της Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, το Πανεπιστήμιο της Χαέν και το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας της Ιταλίας. Ομοίως, έχει λάβει υποστήριξη από τα κονδύλια της ΕΕ Next Generation, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP).