Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η πολυαιώνια ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στην Τουρκία αναγνωρίζεται από την UNESCO

Η UNESCO αναδεικνύει την αξία των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας ελιάς στην Τουρκία, καθώς η χώρα αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την αξία των παραδοσιακών μεθόδων εμβολιασμού, άλεσης και παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, καλώντας σε επείγουσα διαφύλαξη.

Οι παραδοσιακές γνώσεις, μέθοδοι και πρακτικές ελαιοκαλλιέργειας στην Τουρκία έχουν αναγνωριστεί στον Κατάλογο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που Χρειάζεται Επείγουσα Διαφύλαξη για το 2023.

Η Τουρκία, ως μία από τις παγκόσμιες ηγέτιδες στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, επιβεβαιώνει τον πολιτιστικό της πλούτο. Κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους 2022/23, παρήγαγε εντυπωσιακούς όγκους, που ανέρχονται στους 421.000 τόνους ελαιολάδου και 735.000 τόνους επιτραπέζιες ελιές.

Σύμφωνα με τον Levent Köstem, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Μουσείου Ελαιόλαδου Köstem, η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο στην ιστορία της Τουρκίας. Με το παλαιότερο ελαιοτριβείο να χρονολογείται από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., οι παραδοσιακοί πέτρινοι μύλοι αποτελούν ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα σε ορισμένα μέρη.

Η UNESCO αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής λαδιού ως θεμελιώδες τμήμα του πολιτισμού στη δυτική Ανατολή.

Αρκετές τελετουργίες, φεστιβάλ και κοινωνικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών παραστάσεων, χορών και γιορτών, σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της περιόδου συγκομιδής, η οποία γενικά διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Τονίζεται ιδιαιτέρως η τελετή του «μπασάκ», όπου οι ελιές που παραμένουν στην κορυφή των δέντρων πέφτουν στο έδαφος και προσφέρονται στους φτωχότερους για προσωπική  κατανάλωση ή πώληση. Μια ζωντανή παράδοση που διαμορφώνει την ταυτότητα της κοινότητας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της.

Πέρα από την κοινωνική αξία της ελιάς και της συγκομιδής της, η UNESCO αναδεικνύει επίσης τη μοναδική μέθοδο «kalem» -που σημαίνει μολύβι στα τούρκικα- στον εμβολιασμό των αγριελιών, γνωστή ως μόσχευμα Erkence. Μαζί με την ελαιοκαλλιέργεια, η UNESCO αναγνώρισε περαιτέρω αρκετές παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου σαμουρά, που περιλαμβάνει το τουρσί των ελιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.