του Πέτρου Γκόγκου
Δεν αποκλείεται τα αυξημένα κόστη αποθήκευσης και συντήρησης του καρπού εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης, να υπαγορεύουν ως ένα βαθμό αυτήν την κατεύθυνση που ακούγεται ότι δίνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στους παραγωγούς. Πρόκειται άλλωστε για μια αντιφατική προτροπή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ένα βασικό σημείο τριβής ανάμεσα σε παραγωγούς και μεταποιητές ήταν η αποθήκευση των ελιών από τους παραγωγούς για κάποιους μήνες, προσδοκώντας σε βελτίωση των τιμών, με τους πρώτους να αμφισβητούν την τεχνογνωσία και τις συνθήκες στις οποίες γινόταν η πρώτη ζύμωση της ελιάς.
Βέβαια, πλέον δίνονται οδηγίες για σωστή συντήρηση των ελιών, αφού η μεταποίηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές να επεκταθεί και στα ψιλά, άνω των 300 κομματιών μεγέθη, τους επόμενους μήνες. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το σενάριο που μιλά για μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους αποθήκευσης και αρχικής επεξεργασίας του καρπού.
Πάντως, οι τιμές που ακούγονται στην αγορά φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, με τον βασικό τεμαχισμό, των 200 κομματίων να απορροφάται με αξιοσημείωτη ζήτηση στα 1,50 ευρώ το κιλό, όσο τα 140 κομμάτια, γίνονται ανάρπαστα στα 2,10 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕΠΕΛ, η ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνεται στους 130.000-140.000 τόνους, υψηλότερη από ποτέ άλλωτε, με μέσο «στήσιμο» τους 240-280 καρπούς ανά κιλό. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική όσον αφορά στον χρωματισμό, στην υφή και στην απουσία προσβολών από ασθένειες και εχθρούς.
Η ΔΟΕΠΕΛ προτρέπει τους παραγωγούς να οδηγήσουν στην ελαιοποίηση τις μη εμπορεύσιμες κατηγορίες μεγέθους του ελαιόκαρπου (38Ο+ καρποί ανά κιλό), δεδομένου πως η τιμή του ελαιόλαδου φέτος είναι υψηλότερη από προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.
Όσον αφορά στις φυσικές μαύρες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά εκτιμάται ότι, η ηρτημένη εσοδεία μετά την συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου, κυμαίνεται στους 40.000 τόνους, με μέσο «στήσιμο» 160 καρπούς ανά κιλό. Εκτιμάται ότι, το 60% της ηρτημένης εσοδείας θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση και το υπόλοιπο στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου.