του Πέτρου Γκόγκου
Είναι η µοναδική σε αυτή τη φάση της καλλιεργητικής περιόδου χειροπιαστή ένδειξη για την προοπτική που θα έχει το προϊόν τη νέα σεζόν, σε µια εξέλιξη που αφήνει σηµαντικά περιθώρια διεκδίκησης τιµής στους παραγωγούς των ποιοτικών αγουρέλαιων στην Ελλάδα, που αξιώνουν επίπεδα πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό για τα πρώτα που αναµένονται σε περίπου έναν µήνα.
Οι ελλείψεις για τη νέα περίοδο θεωρούνται δεδοµένες στα περισσότερα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης, κάτι που φέρνει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση την εγχώρια παραγωγή, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο από άποψη όγκου όσο και ποιότητας, αρκεί να µην υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγµής. Βέβαια, η δυναµική του ελαιώνα φέτος δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε η χρονιά, αφού αρκετοί παραγωγοί έπαιξαν άµυνα ως προς τις φροντίδες, εξαιτίας και της αδυναµίας τιµολόγησης από την αγορά των ανατιµήσεων στα καλλιεργητικά έξοδα.
Προς το παρόν, το µόνο που ανησυχεί είναι ο πληθυσµός του δάκου, ιδίως στην Κρήτη και το άνοιγµα που αφήνει στο γλοιοσπόριο. Μένει να φανεί και η επίδραση που θα έχει στους ελαιώνες ο βροχερός καιρός της περασµένης εβδοµάδας. Αν και η χρονιά είναι όψιµη, δεν αποκλείεται αρκετοί παραγωγοί να επισπεύσουν τη συγκοµιδή, ιδίως στη Λακωνία, προκειµένου να αποφευχθεί συµφόρηση στα ελαιοτριβεία αλλά και για να προλάβουν τις καλές τιµές στην αρχή της περιόδου, που δεν αποκλείεται να δοκιµάσει επίπεδα πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η αρχή έγινε µε 4,20 ευρώ πριν υποχωρήσει στα 3,80 ευρώ µετά από µερικές εβδοµάδες. Είναι µια εκτίµηση την οποία στηρίζουν αρκετοί παράγοντες. Το γενικό αίσθηµα στην ισπανική αγορά, υπαγορεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η αγορά να κινηθεί σε χαµηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα. Τα συµβόλαια της Πορτογαλίας βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στα 4 ευρώ και πρόκειται για ελαιόλαδα από αρδευόµενους, πυκνής φύτευσης ελαιώνες, ενώ και οι καλλιεργητικές δαπάνες της προηγούµενης χρονιάς διευκόλυναν ένα κοινό µέτωπο στις µεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις Ιταλίας και Ισπανίας για διεκδίκηση υψηλότερων επιπέδων στις τιµές παραγωγού.
Έπειτα από µια µάλλον υποτονική χρονιά, οι τιµές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκίνησαν µια ανοδική πορεία περί τα µέσα Ιουλίου, µε την ισπανική αγορά που ρυθµίζει εν πολλοίς τα πράγµατα, να σπάει το φράγµα των 4 ευρώ και µάλιστα σε µια περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά οι εµπορικές πράξεις είναι περιορισµένες.
Η ελληνική αγορά ακολούθησε µέχρις ενός σηµείου στην άνοδο, αφού οι πράξεις στα 4 ευρώ περιορίστηκαν σε 1 βυτίο ελαιολάδου στη Λακωνία, που κινείται γενικά γύρω από τα 3,80 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που διατηρούνται στις δεξαµενές.
Την ίδια στιγµή η ισπανική αγορά άγγιξε τα 4,10 ευρώ το κιλό µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται στα 3,85 ευρώ το κιλό, κάτι που δείχνει ότι ο βασικός όγκος των ισπανικών ελαιολάδων διακινείται µε τιµές παραγωγού αρκετά πάνω από τα επίπεδα που δίνουν σηµαντικές ζώνες παραγωγής στην Ελλάδα όπως είναι η Μεσσηνία και η Κρήτη που κινούνται µεταξύ των 3,65 και 3,70 ευρώ το κιλό για τις µεγάλες ποσότητες έξτρα παρθένων ελαιολάδων.
Μειωµένη 30% η παραγωγή στην Ισπανία, στηρίζει σενάριο για 4,25 ευρώ στα συµβατικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιµήσεις συντελεστών της ισπανικής αγοράς, οι οποίοι προεξοφλούν πως η αγορά για τα συµβατικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της ιβηρικής, δύσκολα θα υποχωρήσει από τη ζώνη των 4 ευρώ το κιλό, εξαιτίας της ξηρασίας. Σε συνδυασµό µε τα µοντέλα της Κοµισιόν που εκτιµούν διατήρηση των συνθηκών ξηρασίας στη δυτική Μεσόγειο µέχρι και το Νοέµβριο, ο Ραφαέλ ντε Πουέρτας, πρόεδρος της ένωσης συνεταιρισµών ελαιολάδου Cooperativas Agro-alimentarias, δεν αποκλείει η ισπανική παραγωγή να βρεθεί κάτω από τους 1 εκατ. τόνους έναντι των 1,5 εκατ. πέρυσι.
Ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής της Mintec, εταιρείας αναλύσεων αγοράς, είναι πεπεισµένος πως η αγορά θα κινηθεί σε ένα εύρος µε χαµηλά τα 3,80 ευρώ το κιλό για όσο τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας θα βρίσκονται στο πικ της παραγωγής και θα µπορούσε να υπερβεί τα 4,25 ευρώ για τις πρώτες ποσότητες και καθώς τα αποθέµατα θα περιορίζονται.