Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το premium ελαιόλαδο επικρατεί στις σύγχρονες κουζίνες των προσεγμένων ελληνικών εστιατορίων

Έδαφος κερδίζει μέρα με την ημέρα στο χώρο της εστίασης και της εγχώριας γαστρονομίας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ακολουθώντας τα βήματα που έχει χαράξει το κρασί για αρκετά χρόνια, με την ένταξή του σε λίστες γευσιγνωσίας εστιατορίων σε όλη τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή περίπου 20 εστιατόρια – κατά κύριο λόγο από την περιφέρεια – διαθέτουν λίστα με επιλογές από εξέχουσες παραγωγικές προσπάθειες. Η λέσχη φίλων Ελαιολάδου, «Φίλαιος», τίμησε ελληνικά εστιατόρια και σεφ που προάγουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δίνοντάς του προνομιακή θέση στο μενού τους. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» της οδού Ακαδημίας, απονεμήθηκαν 15 τιμητικές διακρίσεις σε εστιατόρια που προάγουν τη γαστρονομία του ελαιολάδου.

«Το μέλλον είναι μπροστά μας»

Ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει στο Ελαίας Καρπός ότι «η εστίαση είχε μάθει για πολλά χρόνια να δουλεύει με το χύμα λάδι σε μπουκαλάκι πάνω στο τραπέζι. Κάτι που επιδρά αρνητικά για την εικόνα του εστιατορίου και του προϊόντος, σε μία χώρα που επισκέπτονται σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει άξιο πρεσβευτή μας. Το υψηλό κόστος της δημιουργίας λίστας ελαιολάδου είναι δεδομένο, ωστόσο πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας. Γιατί όταν ο πελάτης γευτεί ένα πολύ καλό ελαιόλαδο στη σαλάτα του, θα παραγγείλει και μία ακόμη μερίδα».

«Να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση»

Όπως λέει από την πλευρά του, μιλώντας στο Ελαίας Καρπός ο γευστιγνώστης και ειδικός του ελαιολάδου, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, γνωστός ως «Γαστροναύτης»: «Ακολουθώντας πλέον τον δρόμο του κρασιού και οι παραγωγοί ελαιολάδου – όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια αρκετοί πρωτοπόροι οινοποιοί -, σε συνεργασία με εστιατόρια ανά την Ελλάδα δημιούργησαν λίστες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ευελπιστούμε ότι τα εστιατόρια αυτά θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση τα επόμενα χρόνια για να ακολουθήσουν και άλλοι τον ίδιο δρόμο».

Τα εστιατόρια που τιμήθηκαν κατά την εκδήλωση για τη συμβολή τους στη διάδοση της κουλτούρας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι το «Μαραθιά» από την Τήνο, το «Μαγειρείον Βερσαλλίες» από την Καλαμάτα, η «Αυλή» από το Ρέθυμνο, το «Πανηγύρι» από τη Σαντορίνη, το «Thigaterra» από το Ηράκλειο Κρήτης, το «Πέλαγος» από την Ιεράπετρα, το εστιατόριο «Στου Κώστα» από την Καλαμάτα, το «Etrusco» από την Κέρκυρα, «το Μαγαζάκι που λέγαμε» από τα Ιωάννινα. Επιπλέον, το «Πεσκέσι» από το Ηράκλειο, η «Αρακλειά» από την Ηρακλειά, το «Girea Elia» από τη Χαλκιδική, το «Makris» από την Αθήνα, το «The Zillers» από την Αθήνα και το «Ασπασία» από τη Μάνη.

Συν τοις άλλοις απονεμήθηκαν δύο ειδικά βραβεία στον σεφ Βασίλη Λεωνίδου του εστιατορίου «Αυλή» στο Ρέθυμνο και στο παντοπωλείο «Olicatessen» της Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό ότι βοηθούν τους μικρούς παραγωγούς να βρουν διέξοδο προς τον καταναλωτή.

Παρόντες στην ίδια βραδιά ήταν και έντεκα μικροί παραγωγοί, οι οποίοι παρουσίασαν παραγωγικές προσπάθειες φρέσκου τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (πρωτόλαδου). Ο λόγος για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα «Amazona», «Brigada», «Citta di Ermes», «Cultura», «Eladaki tou Voria», «Medusa», «November Fruits», «Olithea», «Protoulis», «Skoutari», «Sparta Spirit».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EVOO IN GASTRONOMY Honour Awards

Τελετή Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2023

 Δεκαπέντε κορυφαίοι εκπρόσωποι της γαστρονομίας και μια χρυσή 11άδα παραγωγών ποιοτικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων συναντήθηκαν στα Evoo in Gastronomy, μια μοναδική γιορτή της γαστρονομίας του ελαιολάδου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», στο πλαίσιο του εορτασμού του θεσμού ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 2023, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, με σκοπό να τιμήσει τους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι προάγουν την κουλτούρα του εθνικού μας προϊόντος.

Ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης συνεχάρη τους διακριθέντες εκπροσώπους της γαστρονομίας για την πρωτοβουλία τους να εντάξουν στην καθημερινή τους λειτουργία τον γαστρονομικό πολιτισμό του ελαιολάδου, μέσα από διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος του ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ Γιώργος Οικονόμου επεσήμανε ότι καινοτομίες, όπως ο εμπλουτισμός των καταλόγων των εστιατορίων με ποικιλία ελαιολάδων, δημιουργούν μια νέα δυναμική τόσο στη γαστρονομία όσο και στον τομέα της ελαιοκομίας.

Ο κ. Παναγιώτης – Γαστροναύτης – Παπανικολόπουλος, γευσιγνώστης ελαιολάδου, Μέλος του ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ και  επικεφαλής της διοργάνωσης, επεσήμανε ότι η Λέσχη αποφάσισε για πρώτη φορά να τιμήσει εκπροσώπους της γαστρονομίας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην προώθηση των κορυφαίων στην ποιότητα επώνυμων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Με την πρωτοβουλία τους αυτή, πρόσθεσε, εκπαιδεύουν τον καταναλωτή, μέσα από τα γευστικά παντρέματα που οι σεφ έχουν δημιουργήσει, στην αναγνώριση της πολυμορφίας της γευστικής παλέτας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν αναγνωρισιμότητα στις ετικέτες-brands των ελαιολάδων.

Οι διακριθέντες οι οποίοι παρέλαβαν τα καλαίσθητα κρυστάλλινα βραβεία που, ως χορηγός, δημιούργησε η επίσης διακεκριμένη για τα προϊόντα της, εταιρία KOUVELAS SA, είναι:

  • ΑΡΑΚΛΕΙΑ (Ηρακλειά)
  • Εστιατόριο Βερσαλλίες (Καλαμάτα)
  • Μαραθιά (Τήνος)
  • ΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑ (Καλαμάτα)
  • ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ (Ιωάννινα
  • Aspasia – SEASONAL LOCAL CUISINE (Μάνη)
  • Avli restaurant (Ρέθυμνο)
  • Εtrusco (Κέρκυρα)
  • GIREA ELIA (Χαλκιδική)
  • MAKRIS (Αθήνα)
  • Panigyri restaurant – Olive oil experience Santorini” (Σαντορίνη)
  • Pelagos seaside (Ιεράπετρα)
  • Peskesi (Ηράκλειο)
  • THE ZILLERS (Αθήνα)
  • Thigaterra – The art of Slow Food (Ηράκλειο Κρήτης)

Τιμητική διάκριση έλαβαν επίσης ο χαρισματικός σεφ και γευσιγνώστης ελαιολάδου Βασίλης Λεωνίδου του εστιατορίου ΑΥΛΗ στο Ρέθυμνο, για τα ευφάνταστα «παντρέματα» του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα πιάτα του, καθώς και ο κος Αλέξανδρος Στεφανίδης, ιδιοκτήτης του εξειδικευμένου σύγχρονου παντοπωλείου Olicatessen, στη καρδιά της εμπορικής Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει μια τεράστια ποικιλία ελαιολάδων.

Οι παραγωγοί οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, προβάλλοντας διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδων,  όπως η Καλαμών, η Κορωνέικη, η Λιανολιά, η Τσουνάτη, η Χωραΐτικη, η Κολοβή, η Μεγαρίτικη, η Κλωνάρα, η Χονδρολιά και η Αθηνολιά, ήταν:

  • Ομφάκιον – Κωνσταντίνος Παναγιωτακάκος
  • Σκουτάρι – Μαρία Σγούρου
  • Aegaea – Γιάννης Πρωτούλης
  • Amazona – Μαρία Μαρτινάκη
  • Brigada – Γιάννης Ψαρρός
  • Cita di Ermes – Γιάννης Βακόνδιος
  • Cultura – Λαμπρινή Τσίτσου
  • Eladaki tou Voria- Γιώργος Ξερουδάκης
  • Medusa – Ρενάτα Σταυροπούλου
  • November Fruits – Έλενα Λαζαρίδου
  • Olithea – Άγγελος Ανδριώτης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ.κ. Γιώργος Ζακυνθινός, Κώστας Κοτροκόης και Γιάννης Κουμπούρος, ο Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Γιώργος Μπόσκου, ο Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ Μιχάλης Κωμαΐτης, η Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Νάντια Ροντογιάννη, ο Εκδότης της εφημερίδας AGRENDA, του site AGRONEWS και του περιοδικού ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ Γιάννης Πανάγος, η κα Γιάννα Μπαλαφούτη, σύμβουλος ανάπτυξης προϊόντων & συντάκτης γαστρονομίας, ο κος Γιώργος Κούβελας Διευθύνων Σύμβουλος της KOUVELAS SA, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.