Το εμπορικό αυτό άνοιγμα απέχει από τα 1,50- 1,60 ευρώ το κιλό, που διεκδικούν οι ελαιοκαλλιεργητές, έχοντας κατά νου το κόστος παραγωγής, αλλά και τα δεδομένα της αγοράς.
«Το 1,10 ευρώ το κιλό, στα 110 τεμάχια, είναι τιμή που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς, γιατί φέτος λόγω της αυξημένης παραγωγής, που θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000 τόνους, η κυρίαρχη κατηγορία θα είναι τα 135 – 145 τεμάχια στο κιλό. Που σημαίνει πως στο μουαγιέν, το στήσιμο θα είναι στα 0,75 – 0,85 ευρώ το κιλό. Τί να πρωτοπρολάβει να πληρώσει με τέτοια τιμή; Ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσει να καλύψει», επισημαίνει ο παραγωγός και πρόεδρος του ελαιοκομικού συνεταιρισμού Νέας Τενέδου, Νίκος Αρβανιτίδης.
Απογοήτευση κυριαρχεί και στην Όλυνθο, όπως μας ανέφερε ο Νίκος Αυγέρης παραγωγός και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. «Είναι μια ψυχρολουσία αναμφίβολα. Περιμέναμε τουλάχιστον 1,30 ευρώ το κιλό για το μεγάλο τεμαχισμό, διότι ακούμε πως η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν παραγωγή λόγω της φετινής ξηρασίας, ενώ και οι αποθήκες των μεταποιητών στην Ελλάδα είναι άδειες», μας είπε ο κ. Αυγέρης για να συμπληρώσει πως «με τα 1,10 ευρώ το κιλό, τα πράγματα γίνονται πολύ χλωμά για τους παραγωγούς. Διότι φέτος λόγω και της μεγάλης έλλειψης σε εργατικά χέρια, το συγκομιστικό κόστος έχει παγιωθεί στα 3 ευρώ την κλούβα, κάτι που μεταφράζεται σε 13-14 λεπτά το κιλό για τη συλλογή μόνο. Οπότε, από τα 0,75-0,85 ευρώ το κιλό, που θα έρθει το στήσιμο, λόγω μικρότερου τεμαχισμού, πέφτουμε αμέσως – αμέσως κάτω από τα 0,70 ευρώ το κιλό, χώρια τα άλλα έξοδα της καλλιέργειας, η οποία σε αυτά τα επίπεδα πραγματικά δεν βγαίνει και αυτό θα έχει επίπτωση την επόμενη παραγωγική σεζόν, πάνω στις φροντίδες, γιατί από κάπου θα πρέπει και εμείς να κόψουμε για να επιβιώσουμε».
Ιδιαίτερα προβληματισμένος από την εξέλιξη, δηλώνει και ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς, από την περιοχή της Ορμύλιας. «Η τιμή με την οποία άνοιξε η εμπορική σεζόν είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με τα έξοδά μας, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη φέτος. Αν μείνει εδώ θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζουμε να αλλάξουν στάση οι μεταποιητές και να δώσουν τουλάχιστον 1,30 ευρώ το κιλό, ώστε το στήσιμο, δεδομένου ότι κυριαρχεί ο μικρότερος τεμαχισμός των 130-140 τεμαχίων, να πάει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι επόμενες ώρες και ημέρες κρίνονται ιδιαίτερα καθοριστικές από τους ελαιοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι κανείς (έως και την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές) άλλος μεταποιητής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. «Ακούγεται από ορισμένους μεσίτες πως θα υπάρξουν τιμοκατάλογοι με τουλάχιστον 10 λεπτά παραπάνω στην πρώτη κατηγορία και αντίστοιχες προσαρμογές και στις υπόλοιπες, ενώ ειδικά στην Ορμύλια, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια και η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, επειδή ένας μέρος της χτυπήθηκε από το χαλάζι, λέγεται πως δόθηκαν υποσχέσεις ότι η τιμή θα είναι σίγουρα 10 λεπτά πάνω από το σημείο που θα ισορροπήσει η αγορά. Είμαστε όλοι σε αναμονή», αναφέρει ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος του Α.Σ. Νέων Σημάντρων, προσθέτοντας, πάντως, πως «με την υπάρχουσα τιμή, δεν χωρά αμφιβολία πως μπαίνουμε μέσα και ο κόσμος αγανακτεί».
Πηγές από το χώρο των μεσιτών αναφέρουν πως η απόφαση για τις φετινές τιμές λήφθηκε με βάση τη μεγάλη παραγωγή ελιάς φέτος, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, όπως και στο ενεργειακό, που καλείται να αντιμετωπίσει η μεταποίηση, αλλά και με την αβεβαιότητα για το πώς θα κυλήσει εν τέλει η κατανάλωση διεθνώς, με βάση αυτά που λέγονται για τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.