Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ολόκληρη η κουλτούρα του ελαιόλαδου στα ποτήρια γευστικής δοκιμής του ATHENA IOOC

Την κουλτούρα του ελαιόλαδου έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ATHENA IOOC στη Σητεία της Κρήτης, μιας πόλης άρρηκτα συνδεδεμένης με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τους αιωνόβιους ελαιώνες. Εξάλλου, και η ονομασία «Σητεία» είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα ελαιόλαδου διεθνώς.

Ρεπορτάζ και Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Ψιλιώτη

Το Σάββατο, 8 Απριλίου, το Ελαίας Καρπός, παρευρέθηκε στο Sitia Beach Hotel, όπου και πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός της ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2022, στον οποίο βρέθηκε όλη η αφρόκρεμα γευσιγνωσίας του ελαιολάδου από πολλές χώρες και ηπείρους για να βαθμολόγησουν ένα ένα τα περίπου 560 διαφορετικά δείγματα  από 23 χώρες του  κόσμου, που πρωταγωνιστούν στην ελαιοπαραγωγή. Να σημειωθεί ότι την 30μελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνθέτουν πιστοποιημένοι δοκιμαστές ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας από την Χιλή, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Σε κάθε τραπέζι παρευρέθηκε και ένας “special guest” chef που πήρε μέρος στη διαδικασία, βιώνοντας την εκλεπτυσμένη εμπειρία της γευστικής δοκιμής.

Οι δοκιμές των λαδιών ήταν τυφλές , ενώ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, στην τελετή απονομής των βραβείων, δίνοντας χρυσά, ασημένια και χάλκινα  μετάλλια στα ποιοτικώς καλύτερα λάδια, αλλά και σε αρωματισμένα, που όμως αλλάζουν κατηγορία και δεν ανήκουν στα «έξτρα παρθένα ελαιόλαδα». Από την τελετή δε θα λείψουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και οι ξένοι.

Τα τοπικά εδέσματα και οι παραδόσεις χάρισαν στους κριτές -εκ  των οποίων τα 2/3 έρχονταν από μακρινούς τόπους-  όμορφες εμπειρίες, γεύσεις και αρώματα. «Αυτός είναι ο ATHENA”, δήλωσε η Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του διαγωνισμού και γευσιγνώστρια , «ο κριτής να ζει την κουλτούρα του ελαιόλαδου».

Κάποιοι από τους ειδικούς με σπουδές στην Ισπανία, κάποιοι άλλοι χημικοί με εξειδίκευση στο λάδι,  κάποιοι σύμβουλοι παραγωγής λαδιού, όλοι πρόθυμοι να γνωρίσουν το ελληνικό λάδι, και να ξεναγηθούν στον Κρητικό τόπο, του οποίου το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων καλύπτεται από ελαιόδεντρα.

Σημειωτέων, η  Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου και είναι σημαντικό, το προϊόν της να αναδειχθεί περισσότερο στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε το πόσο συμβάλλει μια  τέτοια εκδήλωση στην εξέλιξη του ελαιόλαδου ποιοτικά στην Ελλάδα. «Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει πολύ σε αυτό το έργο», ήταν η γνώμη των περισσότερων ειδικών αλλά και των διοργανωτών του διαγωνισμού, με τον κύριο Στεργίδη, ιδρυτή της Vinetum να συντονίζει τις «ημέρες λαδιού» και να επισημαίνει πως «πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης στον καταναλωτή».

Αναμφίβολα, η Σητεία αποτέλεσε μια ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του ελαιόλαδου, δίνοντάς τους την ευκαιρία στους καλεσμένους του διαγωνισμού να επισκεφτούν τη μονή Τοπλού, δοκιμάζοντας τα τοπικά της προϊόντα αλλά και να περπατήσουν στον αιωνόβιο Ελαιώνα του χωριού «Πεύκοι» της Σητείας.  Από την εκδήλωση δεν έλειψε ο Δήμαρχος της Σητείας, κος Γεώργιος Ζερβάκης, αλλά και ο αντιδήμαρχος  Νίνος Μακρυνάκης, δίνοντας το παρόν και ξεναγώντας την ομάδα στα πιο όμορφα μέρη της περιοχής.

Οι περισσότεροι ειδικοί, δήλωσαν πως η Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και πολλή εκπαίδευση.  Με βάση τα όσα είπώθηκαν, επί της ουσίας λίγοι είναι οι φορείς σήμερα, που εκπαιδεύουν κοινό στην τέχνη του λαδιού. Παρόλα αυτά, οι νέες γενιές ενδιαφέρονται. Πολλοί νέοι τα τελευταία χρόνια προτιμούν να ειδικευτούν στο χώρο του ελαιόλαδου, να το εξελίξουν αλλά και να μάθουν να ελέγχουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Στις συνοδευτικές  δραστηριότητες που διεξήχθησαν, υπήρχαν και «αρχάριοι» στην ελαιοπαραγωγή και πολύ πρόθυμοι να μάθουν προσπαθώντας να διαχωρίσουν αν το άρωμα θύμιζε μυρωδιά βοτάνων ή αγκινάρας.

 

«Περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena International Olive Oil Competition»

«Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», στη Σητεία.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παγκοσμίου φήμης κριτές αξιολόγησαν περισσότερα από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα και εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Απριλίου με την επίσημη τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Καζαμίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Αρχών, του αγροτικού τομέα, φορείς και σύλλογοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης αφού καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και δήλωσε « Η φιλοξενία του διαγωνισμού έρχεται να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της Σητείας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, τον ταυτόσημο με την ελιά πολιτισμό της και το πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ελληνικό ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης ».

Ακολούθησε έκθεση ελαιολάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου όπου οι παραγωγοί/τυποποιητές  του Λασιθίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ελαιόλαδα τους στους επισκέπτες και στους κριτές του διαγωνισμού.

Οι κριτές ακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο είχε την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη με επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ακολούθησε σεμινάριο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ελαιώνα της περιοχής, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι του Δήμου Σητείας αναχώρησαν για τη Ζάκρο, όπου επισκέφτηκαν το ελαιουργείο της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο και τέλος ξεναγήθηκαν στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Την Πέμπτη το πρόγραμμα των κριτών και των δημοσιογράφων περιελάμβανε επίσκεψη στην Μονή Τοπλού, μοναστηριακό γεύμα στην τραπεζαρία της Μονής και επίσκεψη στο εξωτικής ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι.

Την Παρασκευή οι κριτές, οι φιλοξενούμενοι και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού ξεναγήθηκαν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία απόλαυσαν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος.

Την Παρασκευή το μεσημέρι οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον διακεκριμένο Σεφ Γ. Μπαξεβάνη και τον Στρ. Πατσάκη (Hotel Manager) για το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα για την οικονομία ενός τόπου.

Το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής προσφέρανε τοπικά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο, στους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι κριτές και οι ντόπιοι γίνανε μια παρέα και γλεντήσανε μέχρι το πρωί!

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής.  

«Η συγκλονιστική αυτή εμπειρία» όπως τη χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό ολοκληρώθηκε και τώρα αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα, ελπίζοντας τα ελαιόλαδα του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα να κερδίσουν πολλές διακρίσεις και βραβεία».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.