Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα ομάδα παραγωγών έξτρα παρθένου με βλέμμα στο επώνυμο ελαιόλαδο

Στη σύσταση ομάδας παραγωγών προχώρησαν ελαιοκαλλιεργητές στην περιοχή του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά της Κρήτης.

Η νεοσύστατη ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού οικογενειακού ελαιουργείου Μελισσάκη, το οποίο ανέλαβε να συγκεντρώσει 54 αγρότες υπό κοινή ομπρέλα, αποτελώντας το διάδοχο σχήμα της άλλοτε προβληματικής ΕΑΣ Αποκορώνου, η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία της. Όπως λέει στην Agrenda ο επικεφαλής της ομάδας, Βαλάντης Ματσάγκος, «ήταν αρκετά δύσκολο να πείσουμε τους παραγωγούς να συνταχθούν σε μία κοινή ομάδα, δεδομένου ότι υπήρχε έντονη δυσπιστία λόγω της προϋπάρχουσας κατάστασης που άφισε πίσω της η ΕΑΣ Αποκορώνου. Ωστόσο κάναμε το πρώτο βήμα για τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών και εφόσον πετύχει θα επιδιώξουμε τη μεγέθυνσή της ούτως ώστε να μετεξελιχθεί σε οργάνωση παραγωγών και κατ’ επέκταση σε συνεταιρισμό. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελική έγκριση του νεοσύστατου σχήματος από την τοπική ΔΑΟΚ».

Κύρια παραγόμενη ποικιλία η κορωνέικη – Παραγωγή και μικρών ποσοτήτων τσουνάτης

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και στη φιλοσοφία που κυριάρχησε πίσω από τη σύσταση της ομάδας, αναφέρει ότι «ο δήμος Αποκορώνου δεν παρουσιάζει υπερκαλλιέργεια στην ελιά όπως συμβαίνει στο Κολυμπάρι. Μέλημά μας μέσα από αυτή την κίνηση ήταν να καλυφθούν τα κενά γνώσης και εκπροσώπησης των παραγωγών καθώς και το έλλειμμα σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού στο χωράφι. Ταυτόχρονα υπήρχε ανάγκη στην περιοχή για τη συγκρότηση μίας συλλογικής παραγωγικής προσπάθειας. Κατά προσέγγιση οι συνολικές εκτάσεις των παραγωγών ανέρχονται σε περίπου 900 στρέμματα με 15.000 ελαιόδεντρα κατά κύριο λόγο κορωνέικης ποικιλίας, ενώ περίπου το 10% των εκτάσεων καλύπτεται και από δέντρα της ντόπιας ποικιλίας, τσουνάτης».

Η φετινή χρονιά όπως λέει ο Βαλάντης Ματσάγκος έχει ξεκινήσει με ελαιοποιήσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου με αυξημένη οξύτητα 0,4-0,5, ενώ οι αποδόσεις ανέρχονται στο 8 προς 1 και 9 προς 1, κάτι που σημαίνει ότι κυμαίνεται από 11% έως και 12,5%. Η καρποφορία το 2023 είναι αρκετά μειωμένη κατά περίπου 60%. Πέρυσι το ελαιουργείο παρήγαγε με ελιές από τους συγκεκριμένους παραγωγούς περίπου 110 τόνους λάδι και φέτος οι αντίστοιχες ποσότητες θα κινηθούν σε λιγότερους από 50 τόνους.

Δημιουργία επώνυμου προϊόντος

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί επώνυμο προϊόν. Το ελαιουργείο διαθέτει ήδη το δικό του εμπορικό σήμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου “Οικογένεια Μελισσάκη”. Σκέψη μας είναι είτε να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο εμπορικό σήμα, είτε να δημιουργηθεί μία νέα ετικέτα αποκλειστικά για το ελαιόλαδο που θα παράγει η ομάδα παραγωγών, διασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα για τα μέλη της. Aυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού στην περιοχή μας ανέρχεται στα 8 ευρώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3»

Σε ο,τι αφορά το ελαιοτριβείο Μελισσάκη, έως και το 2010 είχε καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, το 2010 εισήλθε στην τυποποίηση ελαιολάδου με τη μορφή φασόν. Το 2022 διέθεσε στην αγορά 349 τόνους χύδην ελαιολάδου και εμφιάλωσε 208 τόνους με τη δική του ετικέτα. «Για ένα μικρό ελαιουργείο όπως εμείς ήταν επιτακτική η ανάγκη να συνδεθούμε με τον παραγωγό. Στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε, είναι να αλλάξουν οι παραγωγοί παλέτες, ραβδιστήρια, να εγκαταλείψουν τα τσουβάλια και να εργαστούν με παλετοκιβώτιο, να ακολουθήσουν οικολογικές μεθόδους παραγωγής και να συνεργαστούν με γεωπόνους», λέει ο υπεύθυνος της ομάδας.  «Προτεραιότητά μας είναι να αποκτήσουν κουλτούρα παραγωγής ακόμα ποιοτικότερου προϊόντος οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής. Ακολούθως θα στραφούμε σε επενδύσεις για νέες παραγωγικές γραμμές με αντικείμενο την αναβάθμιση της δυναμικής μας κατά το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων που έχει δείξει αξιοπρόσεκτα δείγματα γραφής».

Σε αριθμούς

Σύνολο παραγωγών: 54

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 900 στρέμματα

Δέντρα: 1.500

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.