Τον πρώτο τιμοκατάλογο ανακοίνωσε η εταιρεία «Σιθωνία Olives», το πρωί της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, λίγη ώρα μετά τη μιμήθηκε και η «Στεργιούδης Olives» από την περιοχή της Ορμύλιας, με ακριβώς την ίδια τιμή και αναμένεται να σταδιακά να τοποθετηθούν και οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Στις τάξεις των παραγωγών έγινε δεκτή μεν με ικανοποίηση η επιλογή της «σκούπας» ως προς την τιμή, ανεξαρτήτου μεγέθους, αν και όπως λένε φέτος, λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας, το 90% της ελιάς είναι της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας των 110 τεμαχίων, ωστόσο δεν κρύβεται το «μούδιασμα» τους για τα μόνο 2 ευρώ το κιλό που ανακοινώθηκαν.
Με δεδομένο, όπως σημειώνουν, πως φέτος η ακαρπία ξεπερνά κατά μέσο όρο το 90%, τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στο νομό Καβάλας, που επίσης καλλιεργείται η ποικιλία Χαλκιδικής και το κόστος παραγωγής και συλλογής έχει εκτιναχθεί, η τιμή θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στα 2,20 – 2,30 ευρώ το κιλό, ώστε να καλυφθεί μέρος από τα έξοδα, αφού η μεγάλη μείωση της παραγωγής δεν επιτρέπει σκέψεις ότι θα μείνει και μεροκάματο στον παραγωγό.
Aναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου