Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μανάκι φρουτάκι

Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά ελαιόλαδα προκύπτει από την ποικιλία Μανάκι και χαρακτηρίζεται από ευχάριστη γλυκύτητα και φρουτώδες άρωμα.

Μια ποικιλία με καρπούς μεσαίου μεγέθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και για παραγωγή επιτραπέζιων-βρώσιμων ελιών (διπλής χρήσης), είναι το Μανάκι ή Κοθρέικη(Olea europaea var. minor rotunda), το οποίο μπορεί να εντοπιστεί και με τα ονόματα Γλυκομανάκι και Κορινθιακή. Καλλιεργείται στις ΠΕ Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας (περιοχή Κυνουρίας), Φθιώτιδας, Φωκίδας και στα νησιά του Αργοσαρωνικού: Πόρο και Σπέτσες.

Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας Μανάκι παρουσιάζουν έντονα φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 5,5 – 6,0 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Στη γεύση εμφανίζουν διακριτικό – μέτριο πικρό (3,5 – 4,0) και πικάντικο μέτριας έντασης περίπου 4,5, αναφερόμενοι πάντα στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα.

Η ευχάριστη γλυκύτητα που διακρίνει το Μανάκι, το κατατάσσει στα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά ελαιόλαδα και το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους καταναλωτές χωρών που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις γλυκές παρασκευές, όπως Ελβετοί, Άγγλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί. Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα γευστικά παντρέματα της συμβουλευτικής ομάδας για το ελαιόλαδο Oliverse, τα παρακάτω πιάτα είναι κάποια από τα πιο κλασικά παραδείγματα αρμονικών γευστικών συνδυασμών με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας Μανάκι: Κοτόπουλο, παγωτό βανίλια, ψητά μανιτάρια, σούπα κολοκύθα, ψάρια ψητά και φρέσκα μαλακά τυριά.

Σχετικά Άρθρα

SPECIALS

Η ιστορία της οικογένειας Πάσσαλη ξεκινάει απ’ τον παππού Αλέξανδρο, έναν άνθρωπο µε αφοσίωση στον τόπο του. Μετά από χρόνια εργασίας στην Αφρική επιστρέφει...

SPECIALS

Όπως ένας έμπειρος μπάρμαν επιλέγει με πολλή προσοχή τη συλλογή από τα ποτά που προσφέρει στους πελάτες του, έτσι και ένας εκπαιδευμένος ελαιοχόος (σομελιέ...

REPORTS

Μια νέα ταυτότητα για το εγχώριο ελαιόλαδο, την οποία συνθέτει ένα πάντρεμα του τόπου, των ποικιλιών και της παράδοσης με τη διεθνή επιστήμη και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τη συζήτηση για την ελιά σε νέα βάση θέτει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που τοποθετεί σε πρώτο πλάνο το ελαιόδεντρο, σύμφωνα με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...