Οι θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής: α) πλάγιο χειμερινό κλάδεμα και κάλυμμα, β) πλευρικό θερινό κλάδεμα και χειμερινό κάλυμμα, γ) πλάγιο χειμερινό κλάδεμα και θερινό κλάδεμα και δ) πλευρικό θερινό κλάδεμα και επικάλυψη.
Για τον έλεγχο χρησιμοποιήθηκε επιλεκτικό κλάδεμα ελατηρίου που διατήρησε ένα κωνικό σχήμα της κόμης.
Η επικάλυψη έχει διατηρήσει σημαντικά το ύψος των δέντρων που καταγράφηκε στο τέλος των τριών ετών πειραματισμού σε σύγκριση με τον έλεγχο (3,84 ± 0,45 m), με τις καλοκαιρινές θεραπείες να διατηρούν το τελικό ύψος των δέντρων στα 3, 0 ± 0,26 Μ.
Το καλοκαιρινό κλάδεμα και το πλευρικό κλάδεμα μείωσαν σημαντικά τον όγκο του φυλλώματος σε σύγκριση με το χειμερινό κλάδεμα και τον έλεγχο.
Η βλαστική αναγέννηση ήταν χαμηλότερη στον έλεγχο και, κατά μέσο όρο, χαμηλότερη για το καλοκαιρινό κλάδεμα από ότι για το χειμερινό κλάδεμα την ίδια χρονιά κλαδέματος.
Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των θεραπειών στην εποχιακή βλαστική ανάπτυξη μικτών βλαστών 1 έτους.
Η παραγωγή καρπού ανά δέντρο ήταν σημαντικά υψηλότερη με το κλάδεμα με χρονική κατανομή (εν μέρει το χειμώνα και εν μέρει το καλοκαίρι) σε σύγκριση με το κωνικό κλάδεμα της κόμης.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η προτεινόμενη διαχείριση κλαδέματος με χειμερινό πλευρικό κλάδεμα και θερινή επικάλυψη συμβάλλει σε μια καλή βλαστική-αναπαραγωγική ισορροπία νεαρών δέντρων με υψηλή απόδοση και πιο συμπαγές σχήμα.
Πηγή: teatronaturale.it