Σ’ αυτό το κλίµα, το οποίο καλλιεργούν και οι οιωνοί για µια τουριστική σεζόν µε έντονη κινητικότητα, οι τιµές παραγωγοί ενισχύονται από 5 έως 10 λεπτά το κιλό σε περιοχές που δούλευαν µέχρι σήµερα στα «χαµηλά» του εύρους τιµών, όπως είναι η Μεσσηνία ή η Κρήτη, µε τη Λακωνία να δοκιµάζει πλέον για µικρές ποσότητες τα 3,70 ευρώ το κιλό, έπειτα από πρόσφατη πράξη που ανανέωσε κάπως το ενδιαφέρον στην αγορά.
Ο στόχος των 4 ευρώ το κιλό διατηρείται στο πίσω µέρος του µυαλού των παραγωγών και συνεταιριστών, όσο και στη γειτονική Ιταλία εκδηλώθηκαν της προηγούµενες ηµέρες προσπάθειες για ενίσχυση των τιµών στο Μπάρι (Απουλία), τη Καλαβρία και τη Σικελία.
Στην Κρήτη, οι τιµές παραγωγού βρίσκονται στη ζώνη των 3,65 ευρώ το κιλό, λίγο πιο χαµηλά κινείται η αγορά της Μεσσηνίας, ενώ για µικρές ποσότητες τα υψηλά της αγοράς διαµορφώνουν τα 3,90 ευρώ το κιλό στην Κέρκυρα, τιµή µη ενδεικτική των ισορροπιών στην υπόλοιπη αγορά.
Αν κάτι θα µπορούσε να δώσει σήµα για µια πιο αποφασιστική ανοδική κίνηση στην εγχώρια αγορά, αυτό θα ήταν οι ζυµώσεις στην Ιταλία. Έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις εβδοµάδες στασιµότητας, οι τιµές για όλες τις κατηγορίες έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Καλαβρία κατέγραψαν κέρδη 10 λεπτών στη βάση δεδοµένων της Ismea και πλέον ανέρχονται στα 4,85 ευρώ το κιλό. Στο Μπάρι, για τα ελαιόλαδα µε οξύτητα έως 0,4% το εύρος τιµών ξεκινά από τα 4,70 και φτάνει τα 4,90 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό έξτρα παρθένο διαµορφώνει την κορυφή των 5,30 ευρώ το κιλό.
Να σηµειωθεί ότι η αγορά στην Ιταλία, εν προκειµένω στο Μπάρι, έχει παραµείνει στάσιµη εδώ και αρκετό καιρό, µε τις ισορροπίες στην αγορά να µην αφήνουν περιθώρια υποχώρησης των τιµών και έτσι, αναµένεται µια ανοδική αντίδραση από στελέχη της αγοράς για το επόµενο διάστηµα. Καταλύτης για κάτι τέτοιο θα ήταν η ανακοίνωση των αποθεµάτων ελαιολάδου της χώρας, αφού αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχουν επίσηµα διαθέσιµα στοιχεία.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, αν και η αγορά δείχνει εγκλωβισµένη σε ένα στενό εύρος τιµών λίγο πάνω από τα 3,40 ευρώ το κιλό, διατυπώνονται εκτιµήσεις πως οι τιµές βρίσκονται στα χαµηλά των δυνατοτήτων, υπό την έννοια ότι περαιτέρω υποχώρηση δεν δικαιολογείται από τα δεδοµένα της αγοράς. Μια διαπίστωση πάντως έχει να κάνει µε το ότι µέχρι στιγµής η περιορισµένη προσφορά ηλιέλαιων στις παγκόσµιες αγορές δεν έχει µεταφραστεί σε µια «φυγή» προς το ελαιόλαδο. Σε αγορές όπως της Ασίας, η περιορισµένη προσφορά φυτικών ελαίων έχει µεταφραστεί σε υποχώρηση της κατανάλωσης 22%, ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα, οι βιοµηχανίες εκεί στρέφονται στην εναλλακτική του σογιέλαιου και του κραµβέλαιου έναντι του πυρηνέλαιου και των λοιπών χαµηλών κατηγοριών ελαιολάδου.
∆εν συµβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη όµως, όπου όποτε λείπει από το ράφι το ηλιέλαιο, αυτόµατα το χέρι του καταναλωτή πιάνει τα ελαιόλαδα, σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή ηµερίδα στην Ισπανία µε τίτλο «Η αντίδραση της αγοράς ελαιολάδου στην ουκρανική κρίση» στην οποία συµµετείχαν πολλά στελέχη της αγοράς της Ιβηρικής χερσονήσου.
Πιο ακριβή κατά 20 λεπτά η Ισπανία στο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, λέει το IOC
Αν και η Ισπανία είναι η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα µε πολλαπλάσια προσφορά ποσοτήτων σε σύγκριση µε χώρες όπως η Ελλάδα, οι τιµές στην χώρα διαµορφώνονται, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του, περίπου 20 λεπτά πάνω σε σχέση µε την Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία από το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας για τις τιµές παραγωγού στην Ευρώπη.
Σύµφωνα µε τα δηµοσιευµένα στοιχεία αυτά, οι τιµές στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 24 Απριλίου 2022 διαµορφώθηκαν κατά µέσο όρο στα 3,25 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αισθητή αύξηση 12,1% σε σχέση µε την ίδια περίοδο της προηγούµενης εµπορικής χρονιάς. Οι τιµές παραγωγού στην Ισπανία από τις 18 έως τις 24 Απριλίου 2022 διαµορφώθηκαν στα 3,44 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας αύξηση 12,8% σε σχέση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου καλλιεργητικού έτους.
Στην Ιταλία, οι τιµές παραγωγού διαµορφώθηκαν στα 4,30 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας πτώση 7,5% σε σχέση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου καλλιεργητικού έτους.