του Γιάννη Πανάγου
Πιο συγκεκριμένα και με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απόφαση που δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί στους εμπλεκόμενους, απορρίπτει και ακυρώνει της Υπουργική Απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2018 (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) με την οποία διευκολύνονταν η χρήση της επίμαχης εμπορικής ονομασίας «Kalamata Olives» σε προϊόν της συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν παράγεται στη Μεσσηνία αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.
Οι πληροφορίες θέλουν το ΣτΕ να μην μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και να μένει σε τυπικά ζητήματα, με σημαντικότερο το γεγονός ότι η απόφαση Αποστόλου δεν αιτιολογεί αν πληρούνται σωρευτικά οι όροι του άρθρου 42 το Κανονισμού, βάσει του οποίου έχει γίνει η κατοχύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτας.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επανέλθει «διορθώνοντας» στο τυπικό της σκέλος την απόφαση Αποστόλου, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δεν μπορεί να μείνει θεσμικά μετέωρη, καθώς, κάθε μέρα που περνάει, δημιουργείται τεράστια οικονομική ζημιά για την εγχώρια παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας, της οποίας οι εξαγωγές προσεγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίες ώρες, δηλαδή μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί της απόφασης είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο στις εμπορικές επιχειρήσεις που διακινούν το προϊόν αλλά και στην τιμή με την οποία φεύγει το προϊόν από τον παραγωγό.
Οι ιθύνοντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν (μετά την απόφαση του ΣτΕ), περισσότεροι από 60.000 τόνοι ελιάς Καλαμών εγχώριας παραγωγής δεν θα μπορούν να διακινηθούν με το ιστορικό εμπορικό όνομα Kalamata Olives (δικαίωμα σ’ αυτό θα έχουν μόνο οι 2.500 τόνοι της Μεσσηνίας), ενώ την ίδια στιγμή, το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής ελιάς, ποικιλίας Καλαμών, θα συνεχίσει να διακινείται κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Αποκλειστικότητα του όρου «Kalamata» στη Μεσσηνία, «Καλαμών» στην υπόλοιπη χώρα αποφάσισε το ΣτΕ
Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ αντίθετα οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν απλά ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.
Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του, (πρόεδρος η Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).
Ο εν λόγω Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης.
Τελικά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικό Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά:
Η «(Μαύρη) Βασίλισσα» ξανά στο θρόνο της
«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Μεσσηνία και αποτελεί μια ημέρα δικαίωσης. Διότι σήμερα το ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την οποία καταπατήθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, πλήττοντας βάναυσα την προστασία που απολάμβανε ένα εμβληματικό προϊόν της Μεσσηνίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση Αποστόλου και αποκαθίσταται οριστικά η νομιμότητα. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην υπονόμευση των νόμιμων διαδικασιών και των ευρωπαϊκών κανόνων και ακυρώνεται ο απώτερος σκοπός όλης αυτής της μεθόδευσης, που δεν ήταν άλλος από την έμμεση καταστρατήγηση του ΠΟΠ, εις βάρος των παραγωγών και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετούνταν από αυτή την εξέλιξη.
Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις διεκδικήσεις του ΣΥΜΕΠΟΠ, πίστεψα στο ορθό του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και εξάντλησα κάθε κοινοβουλευτική ή μη διαδικασία στην οποία είχα πρόσβαση, προκειμένου να πείσω για το δίκαιο του αιτήματός μας. Σήμερα, με την οριστική ακύρωση της απόφασης, μια μεγάλη νίκη της Μεσσηνίας γίνεται πράξη και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το νόμιμο, το ορθό και το δίκαιο πάντα θα επικρατούν».