Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έξτρα παρθένο με ισχυρισμό υγείας και είσοδος στο βιολογικό για τον Συνεταιρισμό Κριτσάς

Έχοντας εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια τους Συνεταιρισμούς Πρίνας και Λακωνίων, ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς Λασιθίου έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες παραγόμενου ελαιολάδου.

του Γιώργου Λαμπίρη

Σύμφωνα με την διευθύντρια του φορέα, Γιάννα Περάκη, το σύνολο των ποσοτήτων είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία με οξύτητα μικρότερη του 0,3. Στον μελλοντικό σχεδιασμό είναι η σύσταση εγκαταστάσεων αγροτουρισμού, καθιστώντας το ελαιουργείο επισκέψιμο, ενώ προγραμματίζει και την προσθήκη φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσδοκώντας μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. «Επιδίωξή μας είναι να συνδέσουμε τον συνεταιρισμό με την ευρύτερη ανάπτυξη της Κριτσάς, η οποία αποτελεί ένα τουριστικό μέρος με ισχυρές προοπτικές τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η διευθύντρια του συνεταιρισμού.

Στον σχεδιασμό επίσης εντάσσεται η παραγωγή έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιολάδου κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις αγορές στις οποίες απευθύνεται αλλά και τη γκάμα των προϊόντων. Φέτος υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 600 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου. «Στόχος είναι να τηρούμε μία σταθερή ποιότητα, προσφέρουμε προγράμματα συμβουλευτικής προς τους παραγωγούς και πραγματοποιούμε διαρκείς εδαφοαναλύσεις και αναλύσεις καρπού. Έτσι, όταν προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα δεν παραλαμβάνουμε τον καρπό. Στόχος είναι να κρατάμε ψηλά την τιμή καθώς την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώσαμε ότι παραλαμβάνουμε καρπό με 5,15 ευρώ το κιλό σε τιμή παραγωγού», λέει η κυρία Περάκη.

Ο συνεταιρισμός πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ιταλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φέτος θα συμμετάσχει σε εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα όπως η Εξποτρόφ και η Foodexpo. Κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς, έχοντας αποσπάσει σειρά διακρίσεων.

Ισχυρισμός υγείας με πιστοποίηση από το Καποδιστριακό

Το ελαιόλαδο με την ετικέτα «Κριτσά 0.3» παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, λαμβάνοντας κάθε χρόνο ισχυρισμό υγείας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Συνεταιρισμός αξιοποιεί καρπούς από 300.000 ελαιόδεντρα και αριθμεί 1.300 μέλη, ενώ συνεργάζεται και με τρίτους ελαιοπαραγωγούς. Ελαιουργεί την κορωνέικη που προέρχεται από την Κριτσά, τα Λακώνια και την Πρίνα, ενώ παραλαμβάνει ελιά και από άλλες, γειτονικές περιοχές. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που τυποποιεί διατίθεται σε γυάλινη συσκευασία από 60 έως και 750 ml, σε μεταλλική από 60 ml έως και 5lt, ενώ φέτος θα κυκλοφορήσει και μία νέα premium συσκευασία με την αναγραφή του ισχυρισμού υγείας, στα 200 ml και στα 500 ml.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.