Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βιολογικό ελαιόλαδο, αγροτουρισμός και αξέχαστες εμπειρίες στον ελαιώνα Ροβιών

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή βρίσκουν συνεχώς αφορµές να δοκιµάζουν κάτι νέο, παράγοντας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και αξέχαστες εµπειρίες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές κάτω απ’ την σκιά των γερασµένων ελαιόδεντρων.

Η άσχηµη εµπειρία του 2021 έκοψε απότοµα στο 40% το φυτικό κεφάλαιο της εκµετάλλευσης (από 3.500 σε 1.500 ρίζες Κορωνέικης, ΠΟΠ Ροβιών, ∆αµασκηνοελιές και Καλαµών) όµως αυτό δεν σταµάτησε τον Στέφανο και τη Μαρίνα, οι οποίοι µετά από δύο χρόνια αναδιοργάνωσης, ετοιµάζονται φέτος να βάλουν µπροστά το ιδιόκτητο ελαιοτριβείο τους και να διαθέσουν 8 τόνους βιολογικού και τυποποιηµένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ο Στέφανος ασχολείται µε την ελαιοκοµία από το 1983, ενώ το brand «Elaionas Vallis» µετράει πλέον 6 χρόνια ζωής και βρίσκει πάντα θέση στα ράφια της Γερµανίας, ενώ από φέτος θα µπορεί κανείς να το εντοπίσει σε επιλεγµένα παντοπωλεία στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda

 

Ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή διαχειρίζονται 3 κωδικούς τυποποιηµένου ελαιολάδου και 2 επιτραπέζιας ελιάς, µε ξεκάθαρη έµφαση στο βιολογικό χαρακτήρα της σοδειάς. Παράλληλα, τρέχουν το αγροτουριστικό κατάλυµα «Ελαιώνας» που έχει σχεδιασθεί ώστε να προσφέρει άνεση σε ένα απέριττο χώρο, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήµατα του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος µε στόχο την υψηλής ποιότητας φιλοξενία. Ο ξενώνας βρίσκεται µέσα στο ελαιόκτηµα στις Ροβιές, 500 µόλις µέτρα από τη θάλασσα.

Ταχύρρυθμα μαθήματα για να μάθει ο κόσμος το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Με τα χρόνια, η Μαρίνα Βαλλή εντόπισε πως ο απλός κόσµος έχει σοβαρό έλλειµµα γνώσης γύρω από τα βασικά στο χώρο του ελαιολάδου. Έτσι λοιπόν έχτισε ένα ταχύρρυθµο «µάθηµα» 90 λεπτών µε βίντεο, δοκιµές και αναλύσεις ώστε να εκπαιδευτεί ο επισκέπτης στα βασικά. «Σκοπός είναι να είναι σε θέση τόσο ο Έλληνας όσο και ο ξένος καταναλωτής να διαχωρίζει εύκολα το καλό ελαιόλαδο από το σκάρτο. Να γνωρίζει για παράδειγµα πως το τύπου «κλασικό» είναι άγευστο και άοσµο ώστε να µην εξαπατάται από τις ίδιες του τις αισθήσεις», θα εξηγήσει η Μαρίνα Βαλλή.

Βλέψεις για µίξη Κορωνέικης και ΠΟΠ Ροβιών

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, ο «Elaionas» βάζει ξανά πλώρη για µια ενδιαφέρουσα σεζόν, στην οποία θα δοκιµάσει την ανάµιξη ελαιολάδου από Κορωνέικη και πράσινη ελιά ΠΟΠ Ροβιών µε στόχο την παραγωγή ενός βιολογικού αγουρέλαιου µε έντονο άρωµα, µεστή πικρή γεύση και επίγευση σε µέτρια ένταση.

Η επιχείρηση συσκευάζει και τυποποιεί σε περιορισµένες ποσότητες, αγουρέλαιο σε γυάλινες φυάλες των 250 και 750 ml, αλλά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε πρακτικό µεταλλικό δοχείο των 3 λίτρων, µε πρώτη ύλη αποκλειστικά από το κτήµα. Αντίστοιχα, ο «Elaionas» παράγει και εµπορεύεται βιολογικές ελιές Καλµών σε κενό αέρος και συσκευασίες του ενός κιλού. Οι ελιές έρχονται ελαφρά αλατισµένες και είναι κατάλληλες για σνακ όλες τις ώρες της ηµέρας.

Μήνυµα 112 από Βόρεια Εύβοια

Εν τω µεταξύ, µπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από το δύσκολο καλοκαίρι του 2021, όµως ακόµα η αγροτική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει και η Πολιτεία καλείται να επιληφθεί των θεµάτων.

Για παράδειγµα, ακόµα δεν λειτουργούν υπηρεσίες courier σε πολλές περιοχές στα καµένα, ενώ ελάχιστοι εργάτες γης είναι διαθέσιµοι, καθώς όλοι έχουν φύγει από το 2022 για άλλες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τη συζήτηση για την ελιά σε νέα βάση θέτει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που τοποθετεί σε πρώτο πλάνο το ελαιόδεντρο, σύμφωνα με...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Γυρίζει πίσω πέντε γενιές η ενασχόληση της οικογένειας Μπουγάτσου µε την παραγωγή ελαιόλαδου, µε την Κατερίνα και τη µεγάλη της αδερφή Φιλάνθη να παίρνουν...

REPORTS

Στον κομβικό ρόλο της ελαιοποίησης με τον υπερσύγχρονο Pieralisi Protoreattore εστιάζει η οικογένεια Λυμπέρη.

REPORTS

Ελαιόλαδα όμορφα αρωματικά στη μύτη, κομψά και απαλά στο στόμα και γεμάτα χαρακτήρα δίνει η ιστορική ποικιλία Κονσερβολιά, η κύρια χρήση της οποίας όμως...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...