Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση κατανάλωσης 10% στο ελαιόλαδο αναμένει η Ισπανία, στους 200.000 τόνους τα αποθέματα

Αναπάντεχη αύξηση 10% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ισπανία κατά την φετινή εμπορική περίοδο αναμένει το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Στον επίσημο απολογισμό του για τη φετινή εμπορική περίοδο, το Υπουργείο Γεωργίας (ΜAPA) εκτιμά ότι η εγχώρια κατανάλωση θα ανέλθει σε 400.000 τόνους έναντι 363.579 τόνων την προηγούμενη περίοδο, αυξημένη δηλαδή κατά 10%, παρά το γεγονός ότι πολλές εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς  μιλούσαν για μείωση κατανάλωσης της τάξης του 20-30%, μπορεί και παραπάνω. Στη πράξη, βέβαια, αυτή η αύξηση είναι όλοι κι όλοι 33.000 τόνοι.

Η πρόβλεψη αυτή αφορά αθροιστικά την περίοδο Οκτωβρίου 2023 με Σεπτέμβριο 2024 και την συγκρίνει με τις αντίστοιχες επιδόσεις προηγούμενου έτους. Τα νούμερα αυτά αφορούν εκτιμήσεις πέντε μήνες πριν λήξει η 2023/24 (Οκτώβριο), με τις προβλέψεις για αυξημένη κατανάλωση να αντανακλούν ίσως την επανεκκίνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα κανάλια της λιανικής, παίρνοντας σαν δεδομένη τη σταδιακή διόρθωση των τιμών σε επίπεδα χαμηλότερα από τα σημερινά υψηλά αλλά και υψηλότερα από άλλες περιόδους. Βέβαια από την άλλη η υψηλότερη κατανάλωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα των προσφορών ή άλλων μέτρων έκτακτου χαρακτήρα που λαμβάνονται στη χώρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός

Πάντως μετά την Ιταλία, φαίνεται πως και οι Ισπανοί καταναλωτές εξοικειώνονται με υψηλότερες τιμές για το ελαιόλαδο. Μπορεί η ανάκαμψη της κατανάλωσης να έρθει μεν ως αποτέλεσμα της πίεσης τιμών στο ράφι, όμως και πάλι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται αρκετα ψηλά, έως και 70% πάνω σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του MAPA, τα τελικά αποθέματα προβλέπονται σε 200.000 τόνους, έναντι 248.172 τόνων την προηγούμενη περίοδο (-19,4%).

Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα προβλέπουν ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου θα ανέλθουν σε 215.000 τόνους τη φετινή περίοδο, 1,77% περισσότερες από την περίοδο 2022/23, εκ των οποίων 111.455 τόνοι θα προέλθουν από χώρες της ΕΕ (+1,78%) και 99.545 τόνοι (+1,77%) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τα υπόλοιπα στοιχεία παραγωγής είναι περίπου τα ίδια με αυτά που δημοσιεύτηκαν στις 12 Μαρτίου, μετρώντας την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου σε 845.000 τόνους.

Μειωμένα 59% τα αποθέματα πυρηνελαίου

Η ισπανική παραγωγή πυρηνέλαιου φέτος ανήλθε στους 81.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν στους 75.000 τόνους, από τους οποίους οι 51.000 τόνοι από χώρες της ΕΕ και οι 24.000 από τρίτες χώρες. Τα αρχικά αποθέματα ήταν στους 57.063 τόνους και αναμένεται να κλείσουν στους 36.000 τόνους (-59%).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πώληση δύο (2) βυτίων συμπληρωμένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας 2024-2025 προς 6 ευρώ το κιλό προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων όπως ανακοίνωσε ο...

REPORTS

Σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές προσφέρουν τα φρέσκα ελαιόλαδά τους Τυνησία και Τουρκία, τελικά σπάζοντας καθοδικά ακόμη και τα 5 ευρώ το κιλό, με...

REPORTS

Σε θολά νερά πλέει από μήνα Νοέμβριο το καράβι της ελληνικής ελαιοκομίας, με την απελευθέρωση εξαγωγών της Τουρκίας, τις πλούσιες βροχές στην Ιβηρική και...

REPORTS

Οι παραλείψεις στο πεδίο των κοινοτικών πληρωμών οδηγούν νομοτελειακά σε στρεβλώσεις της πραγματικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. Στην περίπτωση του ελαιολάδου, πολλοί παραγωγοί δεν εισέπραξαν...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.