Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στις ομάδες παραγωγών και αξιοποίηση ευφυούς γεωργίας

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία κάθε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση αποτυπώνεται από τον Τύπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραπάνω έθιξε σε τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος σε χαιρετισμό που απεύθυνε στην 9η Γιορτή Ελιάς στους Γόννους του Δήμου Τεμπών.

Ο κυβερνητικός βουλευτής με αφορμή την παρατήρηση του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη για την απουσία Ομάδων Παραγωγών, πρόσθεσε «να υπερθεματίσω και εγώ στην ανάγκη συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που έχουμε με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εν πρώτοις θα ήθελα να συγχαρώ τη δημοτική αρχή διότι για ένατη χρονιά διοργανώνεται η Γιορτή Ελιάς, η οποία τείνει να λάβει χαρακτηριστικά θεσμού, αναδεικνύοντας το τοπικό αυτό προϊόν, τις δυνατότητές του, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια. Μέσα από τις δράσεις της γιορτής και την ενημέρωση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, εισπράττουμε και εμείς, ως εκπρόσωποί σας στο Κοινοβούλιο, τις παρατηρήσεις σας ώστε να εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην 9η Γιορτή Ελιάς στους Γόννους του Δήμου Τεμπών.

Ακριβό μου ελαιόλαδο…

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η ελιά από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι η “ελιά η τιμημένη” που μαθαίνουμε στο δημοτικό σχολείο, ιερό δέντρο, σύμβολο της ειρήνης αλλά και της νίκης -με στεφάνι ελιάς στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες. Και επιπλέον, η διατροφική αξία του καρπού της και του ελαιόλαδου έχει αναδειχθεί παγκοσμίως μέσω της μεσογειακής διατροφής.

Ωστόσο, σήμερα φτάσαμε στο σημείο να μας εγκαλούν γερμανικά tabloids, για το ότι είναι ακριβό το ελαιόλαδο, ωσάν να φταίει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που παράγουν ελιές και ελαιόλαδο για την μειωμένη παραγωγή! Φέτος, ήταν μια δύσκολη χρονιά, η παραγωγή ήταν μικρή και υπήρξαν και προβλήματα με τον δάκο, για τα οποία θα μας διαφωτίσει με την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Σταυρίδης».

Ομάδες Παραγωγών και ευφυής γεωργία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «θυμούμαι ότι όταν ήμουν στο ΥπΑΑΤ είχαμε προχωρήσει στην ενοποίηση των διαγωνισμών για τον δάκο, γιατί κάθε περιφέρεια έκανε μόνη της διαγωνισμό, κάποιοι δεν είχαν την τεχνογνωσία, άλλοι καθυστερούσαν να τον πραγματοποιήσουν και κατ’ επέκταση καθυστερούσε να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα δακοκτονίας. Οπότε, κάναμε έναν ενιαίο διαγωνισμό για οικονομία κλίμακος και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του σε όλη τη χώρα».

Ο κυβερνητικός βουλευτής με αφορμή την παρατήρηση του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη για την απουσία Ομάδων Παραγωγών, πρόσθεσε «να υπερθεματίσω και εγώ στην ανάγκη συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που έχουμε με την έλλειψη εργατικών χεριών. Στην έκθεση φωτογραφίας που μας ξενάγησε, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Βασίλης Καραβιδές είδαμε τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής του καρπού της ελιάς. Από τότε η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει μεγάλα βήματα, και η ευφυής γεωργία μπορεί να διευκολύνει και να μειώσει το κόστος στην καλλιέργεια. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό χρειαζόμαστε οικονομίες κλίμακος και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υγιή συνεταιριστικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών, που λείπουν. Βλέπω απέναντι τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Αμπελακίων κ. Θύμιο Καζαντζή, που είναι ένας πρότυπος συνεταιρισμός, υγιής και πρωτοπόρος, ξεπερνώντας πολλές φορές και αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, θέλω να πω ότι θα είμαστε εδώ, με ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση, με τους ίδιους τους παραγωγούς, με την ακαδημαϊκή κοινότητα, εργαζόμενοι από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον Μορφωτικό Σύλλογο για το δρώμενο των παιδιών με την αναπαράσταση συλλογής της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού, όπως και τους σπουδαστές της ΕΠΑΣ Μαθητείας Λάρισας, Ειδικότητας Μαγειρικής Τέχνης, που μαγείρεψαν ζυμαρικά με ελιά, αλλά και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων, οι «Αντιγονίδες», για τα εξαιρετικά εδέσματα που προσέφεραν σε όσους παραβρέθηκαν στη γιορτή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Το κόστος κάλυψης των ελαιώνων αυξάνεται καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά την Ευρώπη όλο και πιο ζεστή και ξηρή. Οι αγρότες μπορούν να υιοθετήσουν...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.