Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έως 30/4 οι δηλώσεις συμμετοχής για το «Kalamata International Table Olive Awards 2024»

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα ο οποίος θα απονείμει τρεις διακρίσεις στις κατηγορίες του χρυσού, αργυρού και χάλκινου βραβείου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι παραγωγοί ή εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετοχών που μπορεί να υποβληθούν και σύμφωνα πάντα με τα εμπορικά πρότυπα που απορρέουν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) COI/OT/NC no.1 / December 2004.

Οι επιτραπέζιες ελιές ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας τους, κατατάσσονται σε έναν από τους ακόλουθους τύπους:

Πράσινες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται κατά την περίοδο ωρίμανσης, πριν από το χρώμα στροφής και όταν έχουν αποκτήσει το κανονικό μέγεθος.

Ελιές στο χρώμα στροφής: Καρποί που συγκομίζονται πριν από το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης κατά την αλλαγή του χρώματος.

Μαύρες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται όταν είναι πλήρως ώριμοι ή λίγο πριν από την πλήρη ωρίμανση.

Εμπορικά στυλ επιτραπέζιων ελιών:

Ολόκληρες ελιές: Οι ελιές, με ή χωρίς το κοτσάνι τους, οι οποίες έχουν το φυσικό τους σχήμα τους και από τις οποίες δεν έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας (κουκούτσι).

Σπασμένες (τσακιστές) ελιές: Ολόκληρες ελιές που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία κατά την οποία η σάρκα τους ανοίγει χωρίς να σπάσει ο πυρήνας (κουκούτσι), ο οποίος παραμένει ολόκληρος και άθικτος στο εσωτερικό της.

Ελιές σχισμένες (σχιστές): Ολόκληρες ελιές που έχουν σχιστεί κατά μήκος με την κοπή της φλούδας και μέρος της σάρκας.

Ελιές χωρίς κουκούτσι (εκπυρηνωμένες): Ελιές από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας (κουκούτσι) και οι οποίες διατηρούν κατά βάση το φυσικό τους σχήμα.

Ελιές που έχουν κοπεί στη μέση: Ελιές χωρίς κουκούτσι ή γεμιστές, κομμένες σε δύο ίσα μέρη.

Ελιές κομμένες σε τετράγωνα: Ελιές χωρίς κουκούτσι, χωρισμένες σε τέσσερα ίσα μέρη.

Ελιές διαιρεμένες: Ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες κατά μήκος σε περισσότερα από τέσσερα ίσα μέρη.

Ελιές κομμένες σε φέτες: Ελιές χωρίς κουκούτσι ή γεμιστές ελιές κομμένες σε τμήματα αρκετά μεγάλου μήκους και ομοιόμορφου πάχους.

Ελιές ψιλοκομμένες: Μικρά κομμάτια από ελιές χωρίς κουκούτσι μη καθορισμένου σχήματος.

Σπασμένες ελιές: Ελιές που έσπασαν κατά λάθος κατά την αφαίρεση του κουκουτσιού ή γεμιστές. Συνήθως περιέχουν κομμάτια από το υλικό της γέμισης.

Γεμιστές ελιές: Ελιές χωρίς κουκούτσια, γεμισμένες με ένα ή περισσότερα κατάλληλα προϊόντα (πλιγούρι, κρεμμύδι, αμύγδαλο, σέλινο, πορτοκάλι ή φλούδα από λεμόνι κ.λπ.) είτε με φυσικές πάστες που παρασκευάζονται από αυτές.

Ελιές σαλάτας: Ελιές ολόκληρες σπασμένες ή σπασμένες χωρίς κουκούτσια.

Ελιές με κάπαρη: Ελιές ολόκληρες ή χωρίς κουκούτσι, συνήθως μικρού μεγέθους, με κάπαρη και με ή χωρίς γέμιση.

Απαιτήσεις δειγμάτων

Για κάθε υποβαλλόμενη συμμετοχή απαιτείται κατ΄ ελάχιστον 2 κιλά επιτραπέζιες ελιές, σφραγισμένες και συσκευασμένες σε ξεχωριστές συσκευασίες με τις εμπορικές τους ετικέτες.

Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να καταφθάνουν σε συσκευασίες τροφίμων κατάλληλων για εμπορική χρήση, συμπεριλαμβανομένων γυάλινων βάζων ή πλαστικών δοχείων με σφραγισμένα καπάκια ή να είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος για την αποφυγή ζημιών κατά την αποστολή τους στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Προθεσμία συμμετοχής έως 30/4/2024.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.kalamataawards.uop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

REPORTS

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων  πραγματοποιήθηκε η τελευταία ημερίδα του έργου ΕΛΙΑΔΑ Τ2ΕΔΚ-01315, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...