Οι πληροφορίες θέλουν το συνεργατικό σχήµα των Κρητικών να ξεκινήσει τη συλλογή και τυποποίηση ελαιολάδου από την επερχόµενη κιόλας ελαιοκοµική περίοδο, µε ένα εκτιµώµενο τονάζ περί των 500 τόνων και προοπτική να φτάσει αυτό µέσα στη πενταετία τους 7.000 τόνους.
Στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, θα οριστεί η προσωρινή διοίκηση του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα για την τυποποίηση και την διακίνηση του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου, από τους εκπροσώπους των Ενώσεων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η προσωρινή σύνθεση της εννιαμελούς διοίκησης, αναμένεται να αποτελείται από τους προέδρους των ισάριθμων συνεταιριστικών οργανώσουν που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Συγκεκριμένα, από την Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να συμμετάσχει ο Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Νίκος Ζαχαριουδάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμτζής, από την Ένωση Μεραμβέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.
Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα θα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Θεανώ Βρέντζου.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηµόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ανακοίνωσε ότι η «Κρητών Ένωση» θα έχει ως έδρα µισθωµένα γραφεία στη Βιοµηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, ενώ έχει εξασφαλίσει χρηµατοδότηση και, σύµφωνα µε τον κ. Γαβαλά, θα είναι σε θέση πριν από την έναρξη της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου να ανακοινώσει τιµές, να αγοράσει, τυποποιήσει και διαθέσει στην αγορά τις πρώτες ποσότητες ελαιολάδου, που, σε πρώτη φάση, εκτιµάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους πεντακόσιους τόνους.
«Η αλλαγή που όλοι οραµατιζόµαστε στην αγορά ελαιολάδου δε µπορεί να έρθει από τη µια µέρα στην άλλη. Το µεγάλο βήµα έγινε, όµως, οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται χρόνος για να µπορέσει ο φορέας να σταθεί γερά στα πόδια του, να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική στην αγορά του ελαιολάδου, όχι µόνο µε την ανακοίνωση τιµών και την τυποποίηση του προϊόντος, αλλά και στον τοµέα της καθοδήγησης και οργάνωσης της παραγωγής. Στόχος είναι να έχουµε ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και τον παραγωγό να εισπράττει το εισόδηµα που πραγµατικά του αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.
Σηµειώνεται πως, σύµφωνα µε το business plan του φορέα, σε βάθος πενταετίας θα µπορεί να τυποποιεί και να διαθέτει στην αγορά πέντε έως επτά χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
H συγκρότηση αυτού του ενιαίου φορέα όλων των «παλαιών» συνεταιρισµών της Κρήτης, µε στόχο την ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται µε το ελαιόλαδο, συµπίπτει και µε την επερχόµενη έγκριση σχετικού φακέλου για την καταχώριση της ονοµασίας «Κρήτη» ως ΠΓΕ. Μάλιστα, η εν λόγω κίνηση που έτρεξε η Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη Ηρακλείου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μυλοποτάµου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Χανίων και ο Κρητικός Αγρός Αγροτικής Εταιρική Σύµπραξη και αφορούσε στην καταχώρηση της ονοµασίας «Κρήτη» ως ΠΓΕ στο Ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενων Ονοµασιών Προέλευσης, είχε βρει πλήρως αντίθετο τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ο οποίος νωρίτερα µέσα στο 2020 είχε καταθέσει ένσταση στην αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Φυσικά, η επιτροπή αυτή έκρινε την ένσταση ως αβάσιµη και απαράδεκτη, εξασφαλίζοντας µια πρώτη νίκη στους Κρητικούς συνεταιριστές που έρχονται τώρα να ενισχύσουν την παρουσία τους στον χώρο της εµφιάλωσης και τυποποίησης του ελαιολάδου του νησιού τους.