Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεδρίαση της AREPO για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου

Στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας AREPO, στην οποία μετείχαν οι βασικότεροι φορείς της κρητικής ελαιοκομίας, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός τριετούς πλάνου για την προβολή του κρητικού ελαιολάδου.

Το AREPO είναι ένα πανευρωπαϊκό σχήμα που εργάζεται για την προάσπιση καταναλωτών και παραγωγών από περιοχές που εμπλέκονται στην παρασκευή ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, καθώς και για την προώθηση των τελευταίων. Η λειτουργία του βασίζεται στην παρουσία αντιπροσώπων των παραγωγικών περιφερειών που απαρτίζουν αυτήν την ένωση, καθώς και στην συμμετοχή των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων.

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης μετέχουν 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, και Γερμανία· υπενθυμίζεται επιπλέον ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει την προεδρία του Δικτύου.

Στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας Εργασίας AREPO, στην οποία μετείχε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τέθηκαν επί τάπητος θέματα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιολάδου, καθώς και η υλοποίηση ενός πλάνου τριών ετών για την προώθηση του προϊόντος· όσες δράσεις  προγραμματιστούν στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα και την απήχηση του κρητικού ελαιολάδου.

Παρατίθεται παρακάτω η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης:

 

Με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη συνεδρίασε η ομάδα εργασίας AREPO για το ελαιόλαδο, που συγκάλεσε η πρόεδρος-Περιφερειακή Σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου, και συγκεκριμένα αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ένα τριετές masterplan. Θα εμπεριέχει δράσεις προώθησης, προβολής του ελαιολάδου, εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων για την παραγωγή και την βελτίωση του προϊόντος στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης για ποιότητα, ταυτότητα και ανταγωνιστικότητα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Σταύρος Τζεδάκης, η υπεύθυνη του οργανοληπτικού εργαστηρίου ελαιολάδου Ρεθύμνου Ελευθερία Γερμανάκη, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανόλης Καρπαδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος Ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκης, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων Μανόλης Κοτσάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών-Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Πρόεδρος Αποσταγματοποιών Ηρακλείου Αναστάσιος Βρέντζος και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δημήτρης Λυδάκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.