Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκαεπτά αγροτικοί εμπειρογνώμονες από διάφορες γωνιές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Αυτό το γαστρονομικό ταξίδι αποκάλυψε τα μυστικά και τις γευστικές εκφάνσεις των ελαιολάδων, προσφέροντας μια πρωτοποριακή εμπειρία σε ένα διεθνές ακροατήριο.
Ο Jaime Lillo, ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο του Εκτελεστικού Διευθυντή της IOC από το 2024, παρουσίασε τους κύριους στόχους του Οργανισμού. Κεντρικά στοιχεία της ατζέντας του περιλαμβάνουν την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, την υποστήριξη των προτύπων ποιότητας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, καθώς και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, επισήμανε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου, εστιάζοντας στην αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, καθώς και στη σημασία αποτελεσματικών καναλιών διανομής για την ικανοποίηση των προσδοκιών των καταναλωτών.
Την διαδικασία της γευσιγνωσίας επιμελήθηκε η Δρ Mercedes Fernández, Επικεφαλής της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας, η οποία προσέφερε στους συμμετέχοντες μια ενδελεχή εισαγωγή στον κόσμο των ταξινομήσεων ελαιολάδου, των μεθόδων γευσιγνωσίας και των βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα ενός λαδιού. Η Fernández έδωσε έμφαση στη σημασία της φυσικοχημικής και αισθητηριακής ανάλυσης κατά τη διάρκεια αξιολόγησης του ελαιολάδου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οκτώ διαφορετικά έλαια, μεταξύ των οποίων πέντε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (EVOO) που είχαν βραβεύτει με το βραβείο ποιότητας Mario Solinas 2023, αναδεικνύοντας τα στα καλύτερα EVOO παγκοσμίως. Η πρακτική αυτή εμπειρία τους επέτρεψε να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ ελαιόλαδων που προέρχονται από παρθένο και εξευγενισμένο ελαιόλαδο, καθώς και παρθένων ελαιόλαδων όπως έλαια λαμπάντε, παρθένα έλαια και EVOO.
Εξοπλίζοντας αυτούς τους επαγγελματίες με μια θεμελιώδη κατανόηση του απεριόριστου κόσμου των ελαιολάδων, η IOC επιβεβαιώνει την αποστολή της να ενθαρρύνει μια παγκόσμια κοινότητα ειδικών που είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση της παραγωγής και του εμπορίου ελαιολάδου, καθώς και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για αυτό ως υπέροχο φυσικό προϊόν. Με την απόκτηση αυτής της νέας τεχνογνωσίας, κατά την επιστροφή τους στις αντίστοιχες χώρες τους, αυτά τα άτομα διαθέτουν την ικανότητα να επηρεάσουν θετικά θετικό τη βιομηχανία του ελαιολάδου, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια απολαυστική γευσιγνωσία πιάτων με βάση το Mario Solinas EVOO