του Λεωνίδα Λιάμη
Παρότι ο καύσωνας και ο νοτιοδυτικός άνεμος, που έπληξε την περιοχή στα τέλη Μαΐου, με τον υδράργυρο να παραμένει επί μέρες κολλημένος στους 35-360C, δημιούργησε κάποια προβλήματα, ιδίως σε περιοχές όπου η καλλιέργεια παρουσιάζει οψιμότητα, οι βροχές που ακολούθησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λειτούργησαν ευεργετικά. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι βιολογικοί ελαιώνες, στους οποίους, λόγω της έλλειψης «όπλων» εξουδετέρωσης, εκδηλώθηκαν κάποιες εστίες με ακάρεα, που ευνοούνται από την υγρασία, με συνέπεια να έχουν παραμορφωθεί καρποί σε ένα ποσοστό 10%-15%, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «BioOlivia», Δημήτρης Ευαγγελινός, από το παραγωγικό κέντρο της Ολύνθου, στη Χαλκιδική.
«Προς το παρόν εξελίσσεται σε μια καλή χρονιά. Δεν είναι υπερβολικά καλή, όπως διαφάνηκε στην αρχή της, αλλά σίγουρα η παραγωγή μας θα είναι μεγαλύτερη, ενδεχομένως και διπλάσια, σε σχέση με πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί μην ξεχνάμε έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα μέρος από τον Ιούλιο και όλο τον Αύγουστο, που ίσως κρύβουν καύσωνες», είπε ο συνομιλητής μας.
Το παρήγορο είναι πως τουλάχιστον μέχρι τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, δεν έχουν εμφανιστεί πληθυσμοί δάκου, ενώ και για τα κρούσματα πυρηνοτρήτη που εκδηλώθηκαν, η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών έκανε τις τρεις επεμβάσεις που χρειάζονταν και απέτρεψε σοβαρές απώλειες στην παραγωγή.
Στην περιοχή της Καβάλας και δη σε παραδοσιακά παραγωγικά χωριά της πράσινης ελιάς, όπως το Οφρύνιο και το Ορφάνι, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας, η εικόνα δεν είναι καλή. Η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση προκάλεσαν απώλεια παραγωγής, καθώς υπήρξε καρπόπτωση, ενώ δεν έλειψαν και ξεριζώσεις δέντρων.