Συγκεκριµένα, η στήριξη της βιοποικιλότητας µπορεί να ελαττώσει τους πληθυσµούς παθογόνων όπως ο δάκος και ο πυρηνοτρήτης, και εποµένως να ελαττώσει την οικονοµική ζηµιά για τους παραγωγούς.
Στο πλαίσιο του προγράµµατος µελετάται ο εµπλουτισµός ελαιώνων µε χλωρή λίπανση και τείχη ανθέων για την αύξηση της βιοποικιλότητας.
Ταυτόχρονα, µελετάται η απόδοση νέων βιολογικών σκευασµάτων τα οποία θα συνοδεύονται από χαµηλή επιβάρυνση στο περιβάλλον και τους οργανισµούς που δεν αποτελούν στόχο ή είναι ωφέλιµοι.
Ακόµη, δηµιουργείται µια ψηφιακή πλατφόρµα έγκαιρης προειδοποίησης για την εµφάνιση κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη κυκλοκονίου, που θα βασίζεται σε πληθώρα µετεωρολογικών σταθµών και θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια. Έτσι, οι παραγωγοί θα µπορούν να επέµβουν πολύ στοχευµένα για την αντιµετώπιση του παθογόνου, χωρίς να επιβαρύνουν το σύνολο του ελαιώνα και χωρίς να κάνουν άσκοπα κόστη.
Τέλος, αναπτύσσονται σκευάσµατα τα οποία είναι σε θέση να ελαττώσουν την λίπανση αζώτου διατηρώντας υψηλή απόδοση. Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ελαττώσουν το κόστος λίπανσης και ταυτόχρονα να µην επιβαρύνουν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα µε άζωτο.
Αυτές είναι µόνο µερικές από τις νέες τεχνικές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράµµατος NOVATERRA. Ακολουθήστε την πορεία του προγράµµατος µέσω του µηνιαίου ενηµερωτικού δελτίου. Για να κάνετε εγγραφή στο µηνιαίο δελτίο προσθέστε τη διεύθυνση email σας στο τέλος της παρακάτω σελίδας: https://www.novaterraproject.eu/
Εάν ως ελαιοπαραγωγός επιθυμείτε έναν πιο ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, μπορείτε να γίνετε μέλος στο Δίκτυο Ενδιαφερομένων (Stakeholder) και να ενταχθείτε σε μια συναρπαστική κοινότητα ατόμων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ενδιαφέροντα για το έργο! Ως stakeholder, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε διάφορες εργασίες, όπως η συμπλήρωση ερωτηματολογίων, η παρακολούθηση εργαστηρίων και εκδηλώσεων και η ανταλλαγή των πολύτιμων γνώσεων και απόψεών. Μπορείτε να γίνετε stakeholder εδώ: https://www.novaterraproject.eu/stakeholders/