Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η εκχύλιση ελαιολάδου μπαίνει σε νέα φάση

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεθνείς μελέτες για την αναβάθμιση των τεχνικών εκχύλισης ελαιολάδου και την βελτιστοποίηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aπό τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για την ανάπτυξη νέων μεθόδων εκχύλισης ελαιολάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος Phenoils, το οποίο αποσκοπεί στην παρασκευή ελαιολάδων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά.

Ως τέτοια νοούνται οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες : Τα φαινολικά συστατικά έχουν συνδεθεί με πληθώρα ευεργετικών δράσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, και αποτελούν το βασικότερο σημείο αναφοράς σε σύγχρονες ενημερωτικές εκστρατείες που επικεντρώνονται στο θρεπτικό προφίλ του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Επίσης, οι τοκοφερόλες, στις οποίες περιλαμβάνεται η βιταμίνη-Ε, έχουν αντιοξειδωτική δράση και σημαντική βιταμινική αξία.

Το πρόγραμμα Phenoils βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, όπως αναφέρει και έγκυρο ρεπορτάζ του ισπανόφωνου Mercacei: Συγκεκριμένα, αν και αναμένεται εκτενέστερη εξέταση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έως τώρα έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση των αποδόσεων εκχύλισης, οι οποίες συνοδεύονται από αυξημένη παρουσία πολυφαινολών στα ελαιόλαδα που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, δηλαδή χώρες των οποίων η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελαιοκομία, ενώ για τις ανάγκες των ερευνών χρησιμοποιήθηκαν γνωστές μεσογειακές ποικιλίες, όπως η ισπανική manzanilla, η πορτογαλική arbequina και η ιταλική coratina (μετρίου σταδίου ωρίμανσης). Στις εν λόγω εργασίες εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες εκχύλισης, που περιλάμβαναν υπέρηχους και υπερηχητικούς παλμούς τόσο σε υψηλή πιλοτική κλίμακα, όσο και σε βιομηχανική.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καινοτομίας για τα Τρόφιμα (EIT-FOOD). Ως επικεφαλής του προγράμματος έχει οριστεί η Acesur, ενώ άλλοι συντελεστές είναι η πορτογαλική εταιρεία Energy Pulses Systems, το τεχνολογικό κέντρο Fraunhofer, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και το Ινστιτούτο Fat.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...