Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, πλην της Λακωνίας, οι τιµές έχουν χάσει τα 8 ευρώ, έπειτα από µια µάλλον προαναγγελθείσα πτώση, µιας και από τις αρχές Οκτωβρίου αρκετές µεγάλες εταιρείες σε Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν να σηκώσουν χειρόφρενο και να σταµατήσουν το ανοδικό κυνήγι των τιµών, έπειτα από κόκκινες γραµµές που επέβαλαν µεγάλες αλυσίδες λιανικής.
Στο µεταξύ, η πίεση της συγκοµιδής ήρθε να διευκολύνει τον σχεδιασµό συγκράτησης των τιµών, µε τη νέα ισορροπία που φαίνεται να έχει διαµορφωθεί, να δείχνει πως το εύρος για τα πολύ ποιοτικά, φρέσκα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Ελλάδας, µε επίκεντρο τον λακωνικό ελαιώνα, να κρατιούνται πάνω από τα 8 ευρώ. Άνθρωποι της αγοράς που διατυπώνουν την εκτίµηση αυτή τοποθετούν τη βάση στα 8,05 µε ταβάνι τα 8,50 – 8,60 ευρώ το κιλό και ορίζοντα µέχρι το πρώτο δίµηνο του 2024. Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, οι καιρικές συνθήκες κατά βάση στην Ισπανία θα είναι αυτές που θα διαµορφώσουν τις νέες τιµές. Ήδη η Ανδαλουσία είχε αρκετές βροχές που αφενός διόρθωσαν κάπως την εικόνα της φετινής παραγωγής, αφετέρου δείχνουν να λειτουργούν ευεργετικά για τα ταλαιπωρηµένα έπειτα από µια διετία ελαιόδεντρα.
Σε κάθε περίπτωση το έλλειµµα της παραγωγής παραµένει. Μπορεί η ζήτηση να έβαλε τα δικά της όρια, ωστόσο η συνθήκη στη σφαίρα της προσφοράς εξακολουθεί να επιτρέπει τιµές σε επίπεδα που καθιστούν ενδιαφέρουσα την ελαιοκαλλιέργεια. Ειδικά στο κοµµάτι των ποιοτικών έξτρα παρθένων που αποτελεί και τη βασική αδυναµία της νέας ελαιοκοµικής περιόδου, αυτό το έλλειµµα αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα στην εξέλιξη των τιµών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εµπορικού κέντρου του Μπάρι, όπου έπειτα από συνεχόµενες εβδοµάδες διόρθωσης υπήρξε µια ανοδική προσαρµογή των τιµών για τα έξτρα παρθένα κάτω των τεσσάρων γραµµών. Συγκεκριµένα οι τιµές που ανακοινώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα γράφουν κέρδη 30 λεπτών το κιλό στην κάτω πλευρά του εύρους, που από τα 7,90 ανέβηκε στα 8,20 ευρώ το κιλό µε υψηλά στα 8,50 ευρώ.