του Γιώργου Λαμπίρη
Η επιχείρηση που ίδρυσαν τα αδέρφια Βασίλης και ∆ηµήτρης Γιακαλής αποτελεί τη φυσική συνέχεια της πολυετούς δραστηριότητας της οικογένειάς τους στην παραγωγή ελαιολάδου. Όπως λέει ο Βασίλης Γιακαλής για τη νέα επιχειρηµατική κίνηση, «η εταιρεία µέχρι στιγµής διέθετε το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που παράγει στη Γερµανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γαλλία και σε µικρότερο βαθµό στην Ιρλανδία. Πριν λίγες ηµέρες στείλαµε την πρώτη µας παλέτα στο Γκουάµ, η οποία θα ταξιδεύει για 48 ηµέρες µέχρι να φτάσει στο νησί της Αµερικής, που βρίσκεται κοντά στις Φιλιππίνες. Θα είναι το πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο που φτάνει στο συγκεκριµένο νησί. Ξεκινήσαµε τις πρώτες µας εµπορικές επαφές µε τον συνεργάτη µας στο Γκουάµ, στέλνοντας το ελαιόλαδο που παράγουµε για δοκιµή. Εν τέλει επέλεξαν το δικό µας προϊόν, µε αποτέλεσµα να ανοίξει για εµάς µία συνεργασία που θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στον ετήσιο τζίρο μας. Επίσης ξεκίνησε και η διάθεση του ελαιολάδου Lesvion στο Ντουµπάι και τη Σαουδική Αραβία.
«Είµαστε η τρίτη γενιά που ασχολείται µε την καλλιέργεια της ελιάς. Σπούδασα γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη και αποφασίσαµε το 2019 µε τον αδερφό µου ∆ηµήτρη να εκµεταλλευτούµε τη µεγάλη παραγωγή που έχουµε και να κάνουµε ένα ακόµα βήµα. Ξεκινήσαµε µε µία ετικέτα και ένα επιχειρηµατικό πλάνο. Όλα συνέπεσαν µε τον κορωνοϊό, έχουµε δει ωστόσο αρκετά ενδιαφέρουσες εξελίξεις τον τελευταίο ένα χρόνο που σηµατοδοτούν την ανάπτυξη της επιχείρησής µας», συµπληρώνει ο παραγωγός.
Το Lesvion έλαβε χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό του Βερολίνου Berlin GOOA και χάλκινό στον Athena IOOC 2022. Κατά τον Β. Γιακαλή αυτό που φέρνει απτά αποτελέσµατα είναι η ποιότητα, «κάτι στο οποίο έχουµε στοχεύσει».
Παραγωγή από τις τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Αδραµυτινή
Όλα τα κτήµατα που αξιοποιεί η οικογένεια Γιακαλή είναι πιστοποιηµένα βιολογικά, ενώ το παραγόµενο ελαιόλαδο προέρχεται από τις τοπικές ποικιλίες της Λέσβου, Κολοβή και Αδραµυτινή. «∆ηµιουργούµε ένα µείγµα ελαιολάδου µεταξύ δύο ή τριών ποικιλιών, χρησιµοποιώντας Κολοβή, Αδραµυτινή καθώς και αγριοελιά που προσδίδει στο ελαιόλαδο υψηλό επίπεδο πολυφαινολών. Αυτό που προσπαθούµε να πετύχουµε µελλοντικά είναι ένα νέο προϊόν που θα προορίζεται για φαρµακευτική χρήση και θα διατίθεται σε φαρµακεία, ιατρεία και ανάλογα σηµεία πώλησης. Θα συνεργαστούµε µε πανεπιστήµια για να λάβουµε τη σχετική πιστοποίηση για φαρµακευτική χρήση», αναφέρει ο Β. Γιακαλής.
Στόχος των δύο παραγωγών είναι να εισέλθουν µε το προϊόν τους σταδιακά σε όλη την Αµερική, δεδοµένου ότι όπως αναφέρει ο ίδιος η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διανοµή στο Γκουάµ διατηρεί ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η οικογένεια Γιακαλή συλλέγει και ελαιουργεί καρπούς από περίπου 35.000 ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε έκταση περίπου 700 στρεµµάτων τόσο ιδιόκτητων όσο και από εκτάσεις που ανήκουν σε συνεργαζόµενους παραγωγούς, µε αµιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα. «∆ιαθέτουµε συσκευασίες 250, 500 και 750 ml και 5lt, µε την τελευταία να ταξιδεύει στο Γκουάµ. H µέση τιµή για το δοχείο των 5lt στη λιανική υπερβαίνει τα 60 ευρώ εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, τα 250ml ανέρχονται σε µέση τιµή περίπου στα 5,5 έως 6 ευρώ στο εξωτερικό, τα 500 ml περίπου στα 7,5-8 ευρώ και τα 750 ευρώ φτάνουν έως και τα 15 ευρώ», λέει ο Βασίλης Γιακαλής.