Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη μελών της ΔΟΕΠΕΛ στις 21 Νοεμβρίου, η ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνεται στους 130.000-140.000 τόνους, ρεκόρ παραγωγής, με μέσο «στήσιμο» τους 240-280 καρπούς ανά κιλό. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική όσον αφορά στον χρωματισμό, στην υφή και στην απουσία προσβολών από ασθένειες και εχθρούς.
Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, σημαντικό μέρος της παραγωγής είναι μικρού μεγέθους, μη εμπορεύσιμου για επιτραπέζια χρήση εξαιτίας της υπερπαραγωγής, βοηθούσης και της ξηρασίας η οποία επικράτησε τους τελευταίους μήνες.
Η ΔΟΕΠΕΛ προτρέπει τους παραγωγούς να οδηγήσουν στην ελαιοποίηση τις μη εμπορεύσιμες κατηγορίες μεγέθους του ελαιόκαρπου (38Ο+ καρποί ανά κιλό), δεδομένου πως η τιμή του ελαιόλαδου φέτος είναι υψηλότερη από προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.
Όσον αφορά στις φυσικές μαύρες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά εκτιμάται ότι, η ηρτημένη εσοδεία μετά την συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου, κυμαίνεται στους 40.000 τόνους, με μέσο «στήσιμο» 160 καρπούς ανά κιλό. Εκτιμάται ότι, το 60% της ηρτημένης εσοδείας θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση και το υπόλοιπο στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου.
Θωρακίζει τις εξαγωγές Καλαμών η απόφαση Γεωργαντά
Η ΔΟΕΠΕΛ χαρακτηρίζει ως «ύποπτα» τα δημοσιεύματα που βάλουν εναντίον της Απόφασης Γεωργαντά ως αιτία για την ελαιοποίηση των μη εμπορεύσιμων μεγεθών του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών. Όπως επισημαίνει, η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι, θα καλύψει τις εξαγωγικές και άλλες ανάγκες της χώρας, ενώ η Απόφαση Γεωργαντά, την οποία στηρίζει ανεπιφύλακτα η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, έχει θωρακίσει και εξασφαλίσει τις ελληνικές εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμών και τελικά την ζήτηση του προϊόντος από τα «χέρια» των ελαιοπαραγωγών.
Στη συζήτηση της 21ης Νοεμβρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αρκαδίας, η παραγωγή των οποίων ξεπερνά το 90% της παραγωγής της χώρας των ως άνω ποικιλιών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα του κλάδου.
Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ διαθέσιμη εδώ