Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της συγκομιδής των ελιών, έγινε γνωστό ότι η επιχειρησιακή ομάδα Predic I αναπτύσσει ένα σύστημα πρόωρης πρόβλεψης, το οποίο θα καταστήσει δυνατή, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, την πραγματοποίηση «σωστών στρατηγικών αποφάσεων και την βελτιστοποίηση των πόρων και της αγοράς του ελαιόλαδου».
Και το γεγονός είναι ότι η κλιματική αστάθεια, η γήρανση του ελαιώνα, τα παράσιτα και οι ασθένειες παράγουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και δημιουργούν συνεχείς ανασφάλειες για τους ελαιοκαλλιεργητές, τους συνεταιρισμους και τα ελαιοτριβεία, όπως περιγράφεται στην παρουσίαση του έργου από την κοινοπραξία που αποτελείται από την Citoliva, το Cetemet, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, την Nutesca και το Πανεπιστήμιο της Jaén (UJA).
Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρούν απαραίτητο για τον τομέα να ελαχιστοποιήσει τις αμφιβολίες σχετικά με το πόσες ελιές ή ελαιόλαδο θα υπάρχει στην αγορά την επόμενη σεζόν. «Αυτό είναι τώρα δυνατό», λένε οι πρωτοστάτες της πρωτοβουλίας, και γίνεται «μέσω του καινοτόμου τεχνολογικού συστήματος» που ανέπτυξε η Predic I, με ελεύθερη πρόσβαση.
80-90% ακρίβεια
Συγκεκριμένα, η επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται σε ένα τεχνολογικό πρωτότυπο που θα είναι σε θέση να προβλέπει μια εκτίμηση της συγκομιδής από τον Μάρτιο, όταν η συνολική εκστρατεία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, δεδομένου ότι η ελιά βρίσκεται σε φαινολογική κατάσταση ανάπτυξης και εμφάνισης των πρώτων ανθών. «Αυτή η πρώτη παραγωγική πρόβλεψη έχει ποσοστό ακρίβειας μεταξύ 80-90%», πρόσθεσε.
Αυτή η αναμονή μέχρι τον Μάρτιο «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του συστήματος», διότι, παρόλο που υπάρχουν τεχνολογίες στην αγορά που είναι σε θέση να προβλέπουν τις συγκομιδές, η πλειονότητα βασίζεται στο μέτρημα του επιπέδου της γύρης στην ελιά, επομένως η πρόβλεψη γίνεται τον Μάιο-Ιούνιο, όταν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όλες οι επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο αγρότης ή ο συνεταιρισμός.
Τεχνητή νοημοσύνη
Το μοντέλο που ανέπτυξε η Predic I βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και ακριβείς αλγόριθμους. Επίσης, πρόκειται για ένα ζωντανό σύστημα, ικανό να εξελίσσεται καθώς περνούν οι εκστρατείες, τονίζει η επιχειρησιακή ομάδα. Αυτήν τη στιγμή, το έργο επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση ιστορικών δεδομένων από την παρακολούθηση καλλιεργειών με δορυφόρο. Επίσης, γίνεται εργασία για τη βελτίωση του εργαλείου, έτσι ώστε να είναι ικανό να προβλέπει τις συγκομιδές της ελιάς όχι μόνο ανά τοποθεσία, αλλά και ανά συγκεκριμένους αγρούς.
Ο καθηγητής του UJA και τεχνικός συντονιστής του έργου, Francisco Ramón Feito, εξήγησε ότι έχει γίνει επιλογή 15 πιλοτικών αγροκτημάτων (πέντε στην Jaén, πέντε στην Córdoba και πέντε στην Granada) με τα οποία έχει πραγματοποιηθεί συμφωνία για τη συλλογή δεδομένων.
Σε αυτόν τον τομέα εργασίας, πραγματοποιούνται περιοδικά πτήσεις με drones που είναι εξοπλισμένα με θερμικούς και πολυφασματικούς αισθητήρες. Ο στόχος είναι να εκπαιδευθεί ο αλγόριθμος με τις μεταβλητές που λαμβάνονται (μέσω οπτικής ανάλυσης, φυλλικής ανάλυσης και του εδάφους του ελαιώνα) για την πρόωρη ανίχνευση της συγκομιδής στο επίπεδο του αγροκτήματος. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025.
Πηγή: sevilla.abc.es