Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To ελληνικό ελαιόλαδο δεν φεύγει χύμα μόνο για την Ιταλία αλλά και στη Σερβία

Ακόμη ένα report, αυτή τη φορά από το γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι υπογραμμίζει τις κλαδικές αδυναμίες προώθησης του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, αντί σε μορφή χύμα που υπολείπεται σε όρους προστιθέμενης αξίας.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

«Οι κύριοι ανταγωνιστές μας προβαίνουν σε συνεχείς διαφημιστικές εκστρατείες, τόσο στην Σερβία, όσο και σε πολλές άλλες χώρες-αγορές στόχους τους (πχ Ασία, Βαλκάνια κλπ), ενώ η αντίστοιχη προβολή του ελληνικού ελαιόλαδου παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη επί δεκαετίες», λέει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται στην κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στην Σερβία, τόσο λόγω του εισερχόμενου τουρισμού από την χώρα στην Ελλάδα, όσο και λόγω της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναφέρει το γραφείο ΟΕΥ στο Βελιγράδι. Αν και η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, καθώς στην κουζίνα, οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια.

Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα, ή την Ισπανία. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς. Ωστόσο το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου είναι περιορισμένο, διότι διατίθεται, κυρίως, από ελληνικών συμφερόντων σημεία πώλησης (πχ αλυσίδα Super Vero κλπ) και λιγότερο από άλλες, μεγαλύτερες αλυσίδες.

Η Σερβία εισάγει από την Ελλάδα κυρίως έλαια που προέρχονται αποκλειστικά από ελιές (434 τόνοι, αξίας 140 χιλ. ευρώ) και Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (234 τόνοι, αξίας 1.052 χιλ. ευρώ. Επίσης 29 τόνους παρθένου ελαιολάδου αξίας 92 χιλ. ευρώ και ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς,  42 τόνων, αξίας 42 χιλ.ευρώ.

Σύμφωνα με το report, απαιτείται αλλαγή πλεύσης για τις ελληνικές εξαγωγές του προϊόντος όπως:

  • Χρήση βασικής ετικέτας συσκευασίας στα σερβικά, με προτάσεις χρήσης προϊόντος
  • Συμμετοχή Ελλήνων Εξαγωγέων σε έγκαιρα προετοιμασμένες και οργανωμένες επιχειρηματικές αποστολές.
  • Ένταξη της Σερβίας στις αγορές – στόχους και σε δράσεις, όπως το οδοιπορικό «οι δρόμοι του λαδιού και της ελιάς».
  • Ανάδειξη και προβολή των πλεονεκτημάτων της ελληνικής κουζίνας και ιδιαίτερα των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του παρθένου ελαιόλαδου.
  • Διείσδυση στον τομέα των εστιατορίων και ξενοδοχείων όπου χρησιμοποιείται, κυρίως, ιταλικό και ισπανικό ελαιόλαδο, καθώς και προώθηση ελληνικού πολτού ελιάς
  • Ανάδειξη και προβολή ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί μελλοντικά η διαφοροποίηση στις τιμές, στο πλαίσιο της προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ)
  • Πραγματοποίηση εβδομάδων ελληνικών τροφίμων, με ιδιαίτερη προβολή και γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αρχικά στα supermarkets, ξενοδοχεία ή εστιατόρια ελληνικών συμφερόντων και σε δεύτερο στάδιο, σε άλλες αλυσίδες κλπ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.