Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βεβαίωση μετακίνησης αγροτών και εργατών γης στις εκμεταλλεύσεις

Ειδική φόρμα καλούνται να συμπληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις μετακινήσεις τους από και προς τα χωράφια ή τις μονάδες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα άτομα που απασχολούν στις εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ετεροεπαγγελματιών ιδιοκτητών απαραίτητη είναι η επίδειξη του Ε9 προκειμένου να μεταβούν στις εκμεταλλεύσεις τους με σκοπό είτε τη συγκομιδή (πχ ελιές) ή άλλου τύπου αγροτικές εργασίες. Αντίστοιχα για τους εργαζομένους απαιτείται η ειδική φόρμα εργοδότη.

Ως γνωστόν, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα επιστρέφει σε καθεστώς καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων, ή έως ότου ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων επιστρέψει στα τριψήφια επίπεδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «επιτρέπεται η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων. Ο ιδιοκτήτης με την επίδειξη Ε9 και ο εργαζόμενος με την επίδειξη φόρμας εργασίας». Διευκρινίζεται ακόμα ότι κατά τη περίοδο του lockdown, η λειτουργία των καταστημάτων αγροτικών εφοδίων θα συνεχιστεί κανονικά, όπως ακριβώς ίσχυσε και στη περίοδο του περασμένου Μαρτίου.

Σε αυτό το καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι μετακινήσεις των πολιτών και εν προκειμένω των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και των αγρεργατών προς και από τις εκμεταλλεύσεις, εξυπηρετούνται με μια πάγια βεβαίωση κίνησης τύπου Α (διαθέσιμη εδώ) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Καλό θα ήταν οι παραγωγοί να συμβουλευτούν τους λογιστές τους για να εξασφαλίσουν την ορθή συμπλήρωση του εγγράφου, αφού μια παρατυπία μπορεί να στοιχήσει πρόστιμο 150 ευρώ στον «παραβάτη» ή/και 300 ευρώ στην επιχείρηση.

Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον οι συνθήκες δεν διευκολύνουν την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εγγράφου, προβλέπεται η διευκόλυνση των ενδιαφερομένων μέσω της συμπλήρωσης ειδικής χειρόγραφης δήλωσης κατά τα πρότυπα της άνοιξης, όπου αναγράφεται ευκρινώς το Ονοματεπώνυμο, ο τόπος της μόνιμης κατοικίας, ο προορισμός (κτήματα, κτηνοτροφική μονάδα), ο σκοπός και η διάρκεια της μετακίνησης (πχ εργασίες στο χωράφι από…έως), ώρα, ημερομηνία και υπογραφή.


Υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι μετακινούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις μεμονωμένες μετακινήσεις για μη επαγγελματικούς σκοπούς, επανέρχεται το sms στο 13033 .

Οι μετακινήσεις από τις 05:00 – 21:00 επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]
 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό], ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6, που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό], ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.

REPORTS

Με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας, οι παραγωγοί τονίζουν την ανάγκη για άρδευση και αντισυμβατικό ωράριο εργασίας.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...