Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H Μινέρβα μαζί με ακαδημαϊκά ιδρύματα επενδύει στην βιωσιμότητα του ελληνικού ελαιόλαδου

Η Μινέρβα, τιμώντας τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της και επισφραγίζοντας τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας, ανακοινώνει μια σημαντική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα θα αναπτυχθεί γύρω από δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, την καταγραφή των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα, και δεύτερον, την πρόταση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που θα βοηθήσουν τους Έλληνες παραγωγούς να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Με την υλοποίηση της έρευνας, η Μινέρβα στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής γνώσης των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, παρέχοντας στους Έλληνες αγρότες εργαλεία και προτάσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η εταιρεία αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της αφοσίωσής της στη βιωσιμότητα και τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων στη χώρα μας. Η Μινέρβα επενδύει σταθερά στην ευημερία των θεμελίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ενέργειες υποστήριξης των ελαιοπαραγωγών, στους οποίους παρέχει γεωργικά εφόδια, εκπαίδευση σε βέλτιστες πρακτικές και συνεχή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έρευνας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα, κυρία Κατερίνα Βλάχου, δήλωσε σχετικά:

«Η Μινέρβα, με αφορμή την ολοκλήρωση 120 χρόνων ιστορίας, συμφώνησε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, να υλοποιήσουν το 2025 μια έρευνα, η οποία αντανακλά θεμελιώδεις αξίες μας: την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη βιώσιμη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την επιστημονική γνώση των δύο εξειδικευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Από την πλευρά της ομάδας επιστημόνων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα εκπονήσουν την έρευνα, ο Αν. Καθηγητής Αριστείδης Κουτρούλης, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης δήλωσε: «Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Μέσα από την ανάλυση κλιματικών δεικτών και τη χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης, η έρευνά μας, υποστηριζόμενη από τη Μινέρβα, αποσκοπεί στο να παρέχει στους Έλληνες παραγωγούς τα δεδομένα και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την παραγωγικότητα της ελαιοκαλλιέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Επίκ. Καθηγητής Ιωάννης Δαλιακόπουλος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε: «Η εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών προσαρμογής είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των εδαφικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τη Μινέρβα, να παρέχουμε πρακτικές λύσεις που όχι μόνο θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής, αλλά και θα υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τους Έλληνες αγρότες.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ELASION Cretan Olive Oils ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή της στην FOOD EXPO GREECE 2025, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11...

REPORTS

Σε µια ελαιοπαραγωγική περιοχή µε ιδανικές συνθήκες µικροκλίµατος, χλωρίδας και πανίδας, που µπορούν να προσδώσουν στο ελαιόλαδο πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας και πλουραλισµό στα...

REPORTS

Μια σχέση που κρατά πάνω από 150 χρόνια είναι αυτή των Μεσογειακών Ελαιώνων µε το ελαιόλαδο. Η αρχή της βρίσκεται πίσω στα 1870 και...

REPORTS

Σε τενεκέδες έχει ήδη μπει το πρώτο λάδι του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο από την έκθεση δοκιμών χημικής ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...