Συγκεκριμένα, την άνοιξη, η Ισπανία επλήγη ιδιαίτερα από την ξηρασία, γεγονός που εμπόδισε τον καρπό να αναπτυχθεί κανονικά, με αποτέλεσμα η παραγωγή να παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η Ελλάδα αντιμετώπισε πλημμύρες και καταιγίδες που επηρέασαν αρνητικά τη συγκομιδή. Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή επίσης υπέφεραν από την ίδια κακοκαιρία.
Συνολικά, οι παραγωγοί της ΕΕ σημείωσαν περιορισμένη συγκομιδή, με τις εκτιμήσεις για τη σεζόν 2022/23 να ανέρχονται στους 1,4 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τους σχεδόν 2,3 εκατομμύρια τόνους της προηγούμενης.
Η Ισπανία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, είδε την παραγωγή της να μειώνεται σημαντικά, καθώς συγκέντρωσε μόνο 660 χιλιάδες τόνους ελιές αντί για το σύνηθες των 1,5 εκατομμύριων τόνων. Στην Ιταλία, η συγκομιδή της ελιάς το 2022/2023 μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η Ιταλία θα παράγει 290 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο τη σεζόν 2023-2024. Αυτό είναι 20% περισσότερο από την περσινή χρονιά, αλλά λιγότερο από τον μέσο όρο των 302.479 τόνων των τεσσάρων χρόνων.
Στη Γερμανία, οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 43,5% τον Νοέμβριο. Παρά την αυξημένη τιμή ελαιολάδου, το κραμβέλαιο αναδεικνύεται ως πιθανή εναλλακτική λύση, καθώς τα μαγειρικά λίπη και λάδια γενικότερα παρουσιάζουν μείωση της τιμής τους, κατά 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το βούτυρο υποχώρησε κατά 24,8%, ενώ τα ηλιέλαια και τα κραμβέλαια υποχώρησαν κατά 17,3%. Λόγω του υψηλού κόστους του ελαιολάδου, το κραμβέλαιο είναι πιθανό να γίνει το πιο δημοφιλές μαγειρικό λάδι.