Ερευνητές από τη Μονάδα Αριστείας María de Maetzu Excellence Unit- Τμήμα Αγρονομίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα (DAUCO) δημοσίευσαν σημαντική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Scientia Hortícolae, η οποία βασίστηκε σε δοκιμή φυτών ελιάς που καλλιεργήθηκαν με ή χωρίς πυρίτιο, με στόχο να αναλυθεί η επίδραση που έχει η παρουσία ή η απουσία αυτού του στοιχείου στην ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, η ομάδα απέδειξε ότι το πυρίτιο αν και δεν είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών, αφού μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν χωρίς αυτό, λειτουργεί ευεργετικά για την ανάπτυξή τους, διεγείροντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα του καλίου. Μάλιστα, τα φυτά που έλαβαν διαφυλλικές εφαρμογές πυριτίου εμφάνισαν μακρύτερους μίσχους και μεγαλύτερο αριθμό κλαδιών.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από την ομάδα “Arboriculture” του Τμήματος Αγρονόμων, τα αποτελέσματα της δοκιμής αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη βήμα στην έρευνα για τα οφέλη των φυσικών στοιχείων όπως το πυρίτιο και τη δυνητική του γεωργική χρήση ως βιοδιεγέρτη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το πυρίτιο ενεργοποιεί μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ανοχή των φυτών σε ορισμένες αβιοτικές καταπονήσεις. Για την ερευνητική ομάδα, «τα αποτελέσματα που προέκυψαν μας φέρνουν πιο κοντά σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση, με λιγότερη χρήση αγροχημικών, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα».
Στο πλαίσιο διεξαγωγής της πρωτοποριακής αυτής έρευνας στον τομέα των ελαιώνων, η ομάδα της DAUCO πραγματοποίησε πειράματα με φυτά arbequina από σπόρους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν περιέχουν πυρίτιο. Τα σπορόφυτα αναπτύχθηκαν σε ένα υδροπονικό σύστημα για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως δοχεία PVC ή πλαστικοί σωλήνες, αποφεύγοντας το γυαλί, εξασφαλίζοντας έτσι ένα μέσο χωρίς πυρίτιο. Στη συνέχεια, τα σπορόφυτα ταξινομήθηκαν σε ομοιογενείς ομάδες, οι οποίες έλαβαν διαφορετικές δόσεις πυριτίου εβδομαδιαίως μέσω διαφυλλικής εφαρμογής.