Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου, Mohamed Sadiki, καθιστά επίσημη τη θέση αυτή εγκρίνοντας το διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές ελαιόλαδου, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 9 εκατομμύρια λίτρα, μια διάταξη που θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα του Μαρόκου. Αυτή η απόφαση σχετίζεται με την απότομη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, η οποία έχει φτάσει σχεδόν τα 10 ευρώ ανά λίτρο. Μια κατάσταση που έχει σημειωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ισπανία, όπου η τιμή έχει φτάσει επίσης τα 9 ευρώ ανά λίτρο.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών σχετίζονται με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν υπάρχει λίγη προσφορά λόγω έλλειψης προϊόντος, τότε οι τιμές τείνουν να αυξηθούν για όλους όσους το ζητούν. Με αυτή την έννοια, το Μαρόκο αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα με τον γεωργικό τομέα του λόγω της επίμονης ξηρασίας, και αυτό έχει επηρεάσει επίσης την παραγωγή ελιάς, από την οποία παράγεται το ελαιόλαδο, προκαλώντας εκθετική αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος.
Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης του Μαρόκου πιθανότατα θα ανακουφίσει την πληθωριστική κατάσταση σε αυτόν τον τομέα, καθώς η περισσότερη προσφορά στην εγχώρια αγορά του Μαρόκου είναι πιθανόν να μειώσει τις τιμές. Αυτό θα ανακουφίσει την οικονομική κατάσταση για τους τοπικούς καταναλωτές, επιτρέποντας πιο λογικές τιμές για ένα προϊόν που είναι τόσο σημαντικό για τα νοικοκυριά της χώρας.
Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα για το Μαρόκο, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δεύτερο μόνο μετά την Τυνησία. Στην παγκόσμια κατάταξη, με πρώτη την Ισπανία, το Μαρόκο είναι ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου, με μια σοδειά που ξεπερνά τα 217 εκατομμύρια λίτρα το 2022.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση του Μαρόκου συνεχίζει να υποστηρίζει τον τομέα με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως αυτή που πρόσφατα υιοθέτησε, κατά την οποία η κυβέρνηση του Μαρόκου και η Μαροκινή Διεπαγγελματική Ομοσπονδία Ελαιόλαδου (Interprolive) συμφώνησαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του τομέα του ελαιόλαδου έως το 2030, με επένδυση ύψους 16,9 δισεκατομμυρίων dirham, εκ των οποίων το κράτος έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει 8,3 δισεκατομμύρια dirham. Αυτό το σχέδιο στοχεύει στην επίτευξη μιας έκτασης 1,4 εκατομμυρίων εκταρίων ελαιών, σε σύγκριση με τα τωρινά 1,2 εκατομμύρια εκτάρια, με την ανακατασκευή έως και 100.000 εκταρίων περιοχών παραγωγής, και έτσι να φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τα τωρινά 1,7 εκατομμύρια τόνους.
Πηγή: atalayar.com