Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν ελαιόλαδο, ένα απαραίτητο συστατικό στην ισπανική κουζίνα.
Σύμφωνα με τις συνεταιριστικές εταιρείες στη νότια Καταλονία, το επίκεντρο της παραγωγής ελαιόλαδου στην περιοχή, η περσινή σοδειά έχει σχεδόν εξαντληθεί. Οι τιμές έχουν αυξηθεί ανησυχητικά· μία συσκευασία ελαιόλαδου 5 λίτρων κοστίζει τώρα έως και 40 ευρώ, ενώ ένα μπουκάλι ελαιόλαδο 1 λίτρου έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας πάνω από 9 ευρώ.
«Είχαμε προβλέψει ότι θα είχαμε τις μισές ελιές φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη,» προειδοποιεί ο Jordi Pascual, υπεύθυνος για τον τομέα της ελιάς στον οργανισμό γεωργίας της Καταλονίας, Unió de Pagesos (UP). «Η συγκομιδή τον Νοέμβριο του 2023 θα είναι μόνο το ένα τέταρτο από αυτό που θα περιμέναμε συνήθως.»
Η ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στην Καταλονία κυμαίνεται συνήθως γύρω στις 30.000 τόνους. Ωστόσο, πέρυσι, οι συνθήκες ξηρασίας είχαν μειώσει αυτόν τον αριθμό στους περίπου 15.000 τόνους. Φέτος, ο Pascual προβλέπει ότι η κακή ανθοφορία λόγω έλλειψης νερού θα οδηγήσει σε καταστροφική μείωση κατά 70%, με αποτέλεσμα να παραχθούν μόνο 7.000 τόνοι.
Περιοχές που αντιμετωπίζουν πλήρη διακοπή παραγωγής
Η ξηρασία, που πλήττει την Καταλονία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στην παραγωγή ελαιόλαδου, αλλά και στη γεωργία γενικά. «Υπάρχουν περιοχές στην Καταλονία όπου η παραγωγή έχει σταματήσει εντελώς,» σημειώνει ο Pascual, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε περιοχές όπως η Extremadura και η Valencia.
Αμφιλεγόμενη διαχείριση του νερού
Οι κριτικοί κατηγορούν επίσης τις πρακτικές διαχείρισης του νερού στην περιοχή. Η UP έχει κατηγορήσει τις αρχές για το ότι εκχύνουν επεξεργασμένο νερό στη θάλασσα αντί να το χρησιμοποιούν για την άρδευση. «Κάθε μέρα, απορρίπτονται 15.000 κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα από τον εργοστάσιο επεξεργασίας Calafell. Αυτά είναι έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως,» διαμαρτύρεται ο Pascual.
Πανικός αγοράς: Μία τάση μεταξύ ντόπιων και τουριστών
Η έλλειψη έχει οδηγήσει σε μια νέα τάση των καταναλωτών – τη συσσωρευτική αγορά του ελαιόλαδου. «Οι άνθρωποι αρπάζουν τα μπουκάλια πέντε λίτρων σαν να μην υπάρχει αύριο,» παρατηρεί ένας τοπικός καταστηματάρχης. Γίνονται κρατήσεις ακόμα και για το ελαιόλαδο της επόμενης σεζόν που δεν έχει μαζευτεί ακόμα.
Προοπτική σχετικά με την τιμολόγηση
Ο Pascual, από την άλλη, θέτει την υψηλή τιμή σε προοπτική: «Το κόστος ενός gin and tonic είναι ίσο με αυτό ενός λίτρου ελαιόλαδου. Όσοι γκρινιάζουν για την τιμή του ελαιόλαδου το κάνουν πίνοντας gin and tonic. Ένα λίτρο ελαιόλαδου διαρκεί ένα μήνα. Ένα gin and tonic διαρκεί 20 λεπτά,» λέει, υποδηλώνοντας ότι το κοινό έχει χάσει την αίσθηση του τι είναι ακριβό και τι όχι.
Αναζήτηση λύσεων
Κινούνται προσπάθειες για την εύρεση λύσεων στην κρίση. Η UP συνεργάζεται τώρα με την Generalitat, την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, για να εξετάσει πιθανές λύσεις. Ενώ οι αγρότες απαιτούν άμεση υποστήριξη, παρόμοια με τις επιδοτήσεις για άλλες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και τα γλυκά φρούτα, η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια να προσφέρει τέτοια οικονομική βοήθεια.