της Ελένης Δούσκα
Στις πρώιμες περιοχές η ελιά βρίσκεται στο στάδιο της διαφοροποίησης της στεφάνης του άνθους, δηλαδή στο «κρόκιασμα» και στην έναρξη της άνθησης. Στις υπόλοιπες βρίσκονται σε προγενέστερο βλαστικό στάδιο, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν. Αυτό το διάστημα, εκτός των άλλων, οι γεωπόνοι των κατά τόπους ΔΑΟΚ εφιστούν την προσοχή των παραγωγών για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου. Πρόκειται για τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας, με τις πρώτες προσβολές να εμφανίζονται σε λίγες μέρες, μέσα στον Ιούνιο, όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στις αρχές Ιουνίου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμησή του. Κι αυτό γιατί η ζημιά που προκαλεί ο δάκος μπορεί να ανέλθει στο 80% της παραγωγής, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί καθίστανται μη εμπορικοί. Σημειωτέον, το λάδι το οποίο προκύπτει από μολυσμένους καρπούς έχει υψηλή οξύτητα και είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Εκτός από την άμεση ζημιά, ο δάκος μπορεί να οδηγήσει και σε έμμεση ζημιά των καρπών, αφού οι οπές ωοθεσίας και εξόδου αποτελούν σημεία εισόδου παθογόνων μυκήτων όπως το γλοιοσπόριο και η μακροφόμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για την αποφυγή απώλειας ποσότητας και ποιότητας παραγωγής, είναι αναγκαία η καταπολέμηση του εντόμου πριν η ζημιά καταστεί σημαντική. Αυτή μπορεί να γίνει είτε με δολωματικούς ψεκασμούς είτε με καθολικούς ψεκασμούς της κόμης και των καρπών. Για τη λήψη της απόφασης καταπολέμησης του δάκου χρησιμοποιούνται συνήθως παγίδες, στις οποίες μετριέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο αριθμός των παγιδευμένων ακμαίων.
Ο δάκος (Bactrocera oleae) είναι μικρό δίπτερο (4-5 mm), το οποίο προσομοιάζει με την κοινή οικιακή μύγα, έχει κιτρινωπή κεφαλή και θώρακα που φέρει μια κίτρινη κηλίδα και 4 γκρίζες γραμμές. Τα φτερά του είναι διάφανα και στις άκρες φέρουν μία καφέ-καστανή κηλίδα. Διαχειμάζει ως puppa (χρυσαλίδα) στο έδαφος αλλά σε ήπιους χειμώνες και ως ακμαίο σε κρυμμένες θέσεις στο δέντρο όπως στις ρωγμές και τα ρυτιδώματα. Μέσα στον Μάιο από τις χρυσαλίδες προκύπτουν τα ακμαία, τα οποία πραγματοποιούν τις πρώτες ζημιές στην καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα, μετά τη σύζευξη τα θηλυκά ωοτοκούν εντός του καρπού, κάνοντας μια οπή σε αυτό με τον ωοθέτη τους (αναπαραγωγικό όργανο). Σε κάθε καρπό τοποθετούν ένα αυγό, ενώ στο σύνολο το κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει ως και 250 αυγά. Από το αυγό προκύπτει η προνύμφη του εντόμου η οποία τρέφεται από τη σάρκα του καρπού.
Αυτό είναι και το στάδιο το οποίο προκαλεί τις μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια. Ωστόσο, ο καρπός θα πρέπει να έχει ξυλοποιημένο πυρήνα, αλλιώς η προνύμφη αναστέλλει την ανάπτυξή της. Όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες η συνεχίζει τη δράση της και στη συνέχεια νυμφώνεται μέσα στον καρπό απ’ όπου στη συνέχεια εξέρχεται από την οπή εξόδου το ακμαίο της επόμενης γενιάς. Συνολικά ο δάκος έχει 3-5 γενιές τον χρόνο, οι οποίες μπορούν να αλληλοκαλύπτονται. To εύρος θερμοκρασιών για την ωοτοκία του υ είναι 20-28οC με βέλτιστη τους 24οC, ενώ σε παρατεταμένες θερμοκρασίες πάνω από 35οC τα έντομα θανατώνονται και έτσι μειώνεται ο πληθυσμός τους.
SEACTIV RAME
Σύμμαχος στην καλλιέργεια της ελιάς
Ο χαλκός συνιστά ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη των φυτών, καθώς εμπλέκεται σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις, όπως η πρωτεϊνοσύνθεση και η ενεργοποίηση ενζύμων, που επιδρούν σημαντικά στην ομαλή βλαστική ανάπτυξη και τη δημιουργία της λιγνίνης. Η χρήση του χαλκού για την προληπτική και τη θεραπευτική του δράση είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα, ενώ παράλληλα ως θρεπτικό στοιχείο συμβάλλει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρώματος, των σακχάρων και της γεύσης.
Συγκεκριμένα, στην καλλιέργεια της ελιάς ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρέως για την προστατευτική του δράση ενάντια των μυκητολογικών προσβολών, όπως το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο, καθώς και για βακτηριολογικές προσβολές.
SEACTIV RAME: Νέα εμφάνιση που ταιριάζει παντού
Η διαφοροποίηση και η μοναδικότητα της γκάμας βιοδιεγερτών FERTILEADER της TIMAC AGRO | ΛΥΔΑ, έγκειται στην αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας SEACTIV. Η Timac Agro επιθυμώντας να αναδείξει το διαφοροποιόν στοιχείο στους βιοδιεγέρτες της, ανανεώνει τις συσκευασίες FERTILEADER και επικεντρώνεται στην εγγυημένη τεχνολογία SEACTIV. Στόχος των νέων συσκευασιών είναι να μεταδώσει το μήνυμα της τεχνολογικής υπεροχής της Timac Agro, μέσα από τους μοναδικούς μηχανισμούς δράσης των προϊόντων της, εμπνευσμένων από τη φύση, προσδίδοντας στην καλλιέργεια προστιθέμενη αξία.
Ο διασυστηματικός χαλκός SEACTIV RAME ανήκει στην πλέον ανανεωμένη σειρά βιοδιεγερτών SEACTIV, με την ομώνυμη πατενταρισμένη τεχνολογία, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αποτελεί την ιδανική λύση για τον Έλληνα παραγωγό και βιοκαλλιεργητή, καθώς είναι εγκεκριμένο για χρήση στη βιολογική γεωργία.
Μια μοναδική μορφή χαλκού
Η καινοτόμος σύνθεση του SEACTIV RAME με περιεκτικότητα χαλκού 11,9%, σε νιτρική μορφή, σε συνδυασμό με την τεχνολογία SEACTIV®, παρέχει ισχυρή και υψηλή διασυστηματικότητα αυτού του δυσκίνητου στοιχείου. Κατά την εφαρμογή του στα κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας, εξασφαλίζεται η αύξηση της συγκέντρωσης των ιόντων χαλκού εντός των φυτικών κυττάρων, ενισχύοντας δραστικά την αμυντική ικανότητα του φυτού, αποτρέποντας την εγκατάσταση παθογόνων, ενώ παράλληλα επωφελείται η καλλιέργεια όλων των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας SEACTIV®.
Η τεχνολογία SEACTIV® αποτελούμενη από ένα μοναδικό σύμπλεγμα 100% φυσικής προέλευσης, διεγείρει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των φυτών, εξοπλίζοντας την καλλιέργεια με ένα ειδικό σύμπλοκο ενεργών μορίων, τα οποία συνδυάζονται άριστα με το μόριο του χαλκού.
Βέλτιστη απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών
Η ενσωμάτωση ειδικά επιλεγμένων αμινοξέων στη τεχνολογία SEACTIV® ενισχύει την αποτελεσματική αφομοίωση και μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων, αξιοποιώντας άριστα τις λιπαντικές μονάδες. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ουδέτερου ηλεκτρικού φορτίου που διαθέτουν, καθώς και του χαμηλού μοριακού βάρους τους, διεισδύουν αποτελεσματικά στο φυτό.
Μεγαλύτερη αντοχή στα αβιοτικά stress
Η γλυκίνη μπεταΐνη, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογίας SEACTIV®, συμβάλλει καθοριστικά στην αυξημένη αντίσταση κατά των αβιοτικών καταπονήσεων, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
Αύξηση του φωτοσυνθετικού ρυθμού και βέλτιστη κινητικότητα των θρεπτικών συστατικών
Το IPA συνιστά ένα φυσικό διασυστηματικό μεταφορέα που προάγει τη διέγερση και παράταση της δραστηριότητας των χλωροπλαστών (stay green effect), οδηγώντας σε παραγωγή περισσότερης ενέργειας και ως εκ τούτου, σε μεγαλύτερη παραγωγή βιομάζας. Επιπλέον, το IPA ενισχύει τη μεταφορά και αναδιανομή των θρεπτικών συστατικών εντός του φυτού, κατευθύνοντας τα θρεπτικά στοιχεία εκεί ακριβώς που χρειάζονται.
Η εφαρμογή του SEACTIV RAME στην καλλιέργεια της ελιάς
Εφαρμόζοντας με διαφυλλικούς ψεκασμούς το SEACTIV RAME (πριν την εμφάνιση των βροχοπτώσεων και υγρασιών) στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης, προανθικά, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρπού, καθώς επίσης και μετασυλλεκτικά, περιορίζουμε στο μέγιστο βαθμό την εγκατάσταση των παθογόνων οργανισμών. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία SEACTIV® διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο κατά των αβιοτικών καταπονήσεων, ενώ θρέφει το φυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.