των Κωνσταντίνου Τσιρώνη και Παναγιώτη Παπανικόπουλου
Η καλλιέργεια της ποικιλίας «Ελιά Μάκρης» εντοπίζεται στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου. Σε αυτή την περιοχή, που αποτελεί το βορειότερο σημείο της Ελλάδας και ένα από τα βορειότερα σημεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου όπου καλλιεργείται η ελιά, καλλιεργούνται περίπου 360.000 ελαιόδεντρα της γηγενούς ποικιλίας. Φέρει καρπούς μεσαίου μεγέθους, ολοστρόγγυλους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και για παραγωγή επιτραπέζιων-βρώσιμων ελιών (διπλής χρήσης). Η ποικιλία Μαρώνειας θεωρείται «αδερφάκι» της Ελιάς Μάκρης.
Καθαρή, μεταξένια γεύση
Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας «Μάκρης» αναδύουν κομψά αρώματα καλοκαιρινών λουλουδιών και διακρίνονται για την καθαρή, μεταξένια γεύση τους.
Παρουσιάζουν πλούσια φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 5,0 – 5,5 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Χαρακτηρίζονται από ντελικάτη πικρή γεύση (3,5 – 4,0) και πικάντικη αίσθηση μέτριας έντασης (4,0 – 4,5). Εντυπωσιάζουν με την καλή ισορροπία των γευστικών τους χαρακτηριστικών.
Πράσινα και πιο ώριμα αρώματα
Οι νότες που διακρίνονται αντιστοιχούν τόσο σε πράσινα αρώματα: λουλούδια, μήλο, πράσινο αμύγδαλο, όσο και σε πιο ώριμα: τροπικά φρούτα και χαμομήλι.
Γευστικά παντρέματα
Η πηγή αναφοράς μας για τα γευστικά παντρέματα κάθε ποικιλίας είναι το βιβλίο «Manual de cata y maridaje del aceite de oliva» των Marino Uceda, M Paz Aguilera, Isabel Mazzucchelli, που λογίζεται ως το πιο εξειδικευμένο βιβλίο για το pairing του ελαιολάδου. Η μεθοδολογία του αναφέρεται στις εντάσεις του φρουτώδους, πικρού και πικάντικου και σύμφωνα με αυτή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες. Προσαρμόζοντας τις γευστικές εντάσεις στις ελληνικές ποικιλίες το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μάκρης κατατάσσεται στην κατηγορία: Πολύπλοκο Γλυκό Φρουτώδες.
Konos Olive Hill
H οικογένεια Μιχελή δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς στο λόφο Κώνο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη προς Μάκρη, από το 1935. Δένδρα υπεραιωνόβια, καθώς και νεότερης ηλικίας αποτελούν τη βάση του ελαιώνα. Τα τελευταία 5 χρόνια τα εγγόνια Αδαμίδη έλαβαν τη σκυτάλη και καθετοποίησαν όλες τις ελαιοκομικές διεργασίες, σύγχρονο διφασικό ελαιοτριβείο, χώρους επεξεργασίας, αποθήκευσης, τυποποίησης, καθώς και υποδομές για ξεναγήσεις. Στόχος τους είναι η διάδοση της ποικιλίας Μάκρης σε όλο της το φάσμα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια πλούσια σειρά από προϊόντα ελαιολάδου και φυσικής επιτραπέζιας ελιάς.
«Εσπρεσάκι» γαρίδας με φρέσκια τρούφα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Υλικά:
1 κιλό γαρίδες
2 μέτρια κρεμμύδια
1 «κεφάλι» σκόρδο
1 γλυκό τσίλι
Λίγο τζίντζερ
Λίγη φρέσκια τρούφα
3 ώριμες ντομάτες
1 αστεροειδή γλυκάνισο
2 καρότα
1 σφηνάκι κονιάκ
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο • Konos Filoso
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε μόνο την ψίχα.
- Τα κεφάλια και το κέλυφος τα αχνίζουμε στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας.
- Αφού σβήσουμε με κονιάκ προσθέτουμε τις ντομάτες και βάζουμε ζωμό όσο να
καλυφθούν τα κελύφη. - Αφού πάρει βράση ξαφρίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
- Σουρώνουμε το ζωμό μας, προσθέτουμε λίγη φρέσκια τρούφα και δοκιμάζουμε στην γεύση.
- Προσθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
- Στο τέλος, ψήνουμε τις γαρίδες στο γκριλ με λίγο αλάτι, πιπέρι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τους προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Ταλιατέλες με λαχανικά, προσούτο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Υλικά
Φρέσκιες ταλιατέλες
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Φρέσκα λαχανικά για το ζωμό (κρεμμύδι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, σέλινο, αλάτι και πιπέρι)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδο Konos Nocturnal • Harvest (νυχτερινής συγκομιδής)
Λίγο προσούτο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε δύο σκελίδες σκόρδο, ένα καρότο κομμένο μπρινουάζ.
- «Σβήνουμε» με το λευκό κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε ζωμό που έχουμε ετοιμάσει με τα φρέσκα λαχανικά.
- Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε μία μερίδα ζυμαρικά.
- Μόλις είναι έτοιμο και έχει βράσει , «δένουμε» τη σάλτσα με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.