Οι επιδόσεις του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου επιτραπέζιας ελιάς στις ΗΠΑ είναι για ένα ακόμη εξάμηνο εντυπωσιακές, αφού η Ελλάδα αφήνει πίσω της τόσο την Ισπανία όσο και λοιπές χώρες παραδοσιακούς ανταγωνιστές όπως η Ιταλία και το Μαρόκο.
Αναλυτικότερα:
- η Ελλάδα εξήγαγε συνολικά βρώσιμη ελιά αξίας 124,8 δολαρίωων με μέση τιμή εξαγωγής τα 2,20 δολάρια ανά κιλό.
- Η Ισπανία απέστειλε φορτία αξίας 93 εκατ. δολαρίων.
- Η αξία των ιταλικών φορτίων επιτραπέζιας ελιάς δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολάρια (29,39).
- Το Μαρόκο εξήγαγε επιτραπέζια ελιά συνολικής αξίας 25,47 εκατ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται πως οι εισαγωγές ελιών στις ΗΠΑ κατηγοριοποιούνται με βάση τη διεθνή τυπολογία ταξινόμησης (Harmonized System, HS) σε δυο δασμολογικές κλάσεις:
- HS 2005.70. Ελιές βρώσιμες μη κατεψυγμένες, παρασκευασμένες ή διατηρημένες με ξίδι ή οξικό οξύ και την
- HS 0709.92. Ελιές βρώσιμες που προορίζονται για χρήσεις άλλες από την παραγωγή λαδιού (φρέσκιες ή κατεψυγμένες).
Ελιές συσκευασμένες, διατηρημένες με ξύδι
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ ανήκει στην πρώτη από τις ανωτέρω κατηγορίες, δηλαδή στις συσκευασμένες ελιές, διατηρημένες στο ξίδι.
Ειδικότερα, η Ελλάδα αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ με κύριους ανταγωνιστές την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο, ενώ μικρότερος είναι ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή, το Ισραήλ και η Πορτογαλία.
Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία (αξία, ποσότητα, μέση τιμή) για τις εισαγωγές ελιών της δασμολογικής κλάσης 2005.70 στις ΗΠΑ ανά χώρα εισαγωγής.
Ελιές βρώσιμες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
Οι εισαγωγές αυτής της κατηγορίας είναι αμελητέες για τα δεδομένα του μεγέθους της αγοράς των ΗΠΑ και κυμαίνονται μεταξύ 4 έως 6 εκατ. δολαρίων ετησίως για τα έτη 2020 και 2021, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν εισαγωγές μόλις 261 χιλ. δολαρίων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχονται από δύο μόνον χώρες, το Μεξικό και την Ελλάδα.