Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην υψηλότερη κατηγορία των συστημάτων επισήμανσης τροφίμων η θέση των έξτρα παρθένων ελαιολάδων

Συμβιβασμό με αντιφατικά συστήματα σήμανσης τροφίμων, όπως είναι το Nutriscore, μόνο σε περίπτωση που το ελαιόλαδο καταταχθεί στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης, είναι η επίσημη θέση που προβάλουν τον τελευταίο καιρό εκπρόσωποι της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου.

Το ζήτημα έθεσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμμανουήλ Καρπαδάκης κατά τις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συμποσίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Yale κατά το διάστημα 15 -18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, με θέμα «Ελαιόλαδο και Υγεία».

Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ, προτείνει μια πιο δίκαιη και ωφέλιμη για τον καταναλωτή κατάταξη του Εξαιρετικoύ Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης LADI(κατηγορία Α ή πράσινη στο σύστημα NUTRI – SCORE) και τη ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από άλλα επεξεργασμένα έλαια, όπως είναι τα σπορέλαια, τα ραφινέ ελαιόλαδα.

Στο Συμπόσιο του Yale, ο κ. Καρπαδάκης συμμετείχε ως προσκεκλημένος και παρουσίασε το σύστημα διατροφικής επισήμανσης NUTRI – SCORE και τα γνωστά προβλήματα που επιφέρει με το ισχύον σύστημα αξιολόγησής του στα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι κ.α.

Ο κος Καρπαδάκης παρουσίασε επίσης τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΕΚ, με τη στήριξη των φορέων του νησιού που συνυπογράφουν τις απόψεις του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα του ΣΕΚ για την κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης αποτελεί πρόταση η οποία «είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη που κατέθεσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (IOC) και θα πρέπει να ισχύσει και για άλλα φυσικά-μονοσυστατικά προϊόντα μας λόγω της αδιαμφισβήτητης διατροφικής τους υπεροχής όπως είναι το μέλι».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.