του Γιώργου Λαμπίρη
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Εκτός από την καλλιέργεια του σύκου, τα Κτήματα Μοσχούτα, όπως είναι η ονομασία της επιχείρησης, επιδίδεται και την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Το παραγωγικό εγχείρημα ξεκίνησε από το 1996, με την επιστροφή της οικογένειας στις πατρογονικές ρίζες στην Εύβοια. Όπως λέει η Μαρία – Λήδα Μοσχούτα εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στην οικογενειακή επιχείρηση, ο τρόπος παραγωγής είναι εν τω συνόλω του βιολογικός τόσο κατά την καλλιέργεια, τη λίπανση και τον ψεκασμό, όσο και κατά την διαδικασία επεξεργασίας στη συνέχεια. «Τα συμβατικά σύκα περνούν από θειάφι και απεντόμωση, κάτι που δεν συμβαίνει με τα δικά μας σύκα. Κατευθείαν από το χωράφι πλένονται και ξηραίνονται στον ήλιο, πραγματοποιείται η διαλογή και στη συνέχεια διοχετεύονται στον καταναλωτή». Στον τομέα της ελιάς, παράγει και συσκευάζει επιτραπέζια, χωρίς αλάτι, εν αντιθέσει με την πλειονότητα των παραγωγών στην ελληνική αγορά.
Η μετοίκηση από την πρωτεύουσα στη Βόρεια Εύβοια και το «γύρισμα» των καλλιεργειών
Η οικογένεια ζούσε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα, με τη μητέρα, Παναγιώτα Βακαλάκη να είναι διατροφολόγος στο Τζάνειο Νοσοκομείο και τον πατέρα, Δημήτρης Μοσχούτα, να διατηρεί εστιατόριο στο τελωνείο. Λόγω προβλήματος υγείας που παρουσιάστηκε στην οικογένεια, χρειάστηκε να επιστρέψουν στην Εύβοια. Η παραγωγή επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια σύκου, ελιάς, κυδωνιού και δαμάσκηνου, αφήνοντας στην άκρη την προϋπάρχουσα καλλιέργεια των αμπελώνων και της φιστικιάς που διατηρούσαν οι πρόγονοί τους και «γυρίζοντας» στο σύκο, στο δαμάσκηνο, στο κυδώνι και στην ελιά. Αυτή τη στιγμή η δεύτερη γενιά εκπροσωπείται από τις τρεις αδερφές, Μαρία-Λήδα, Αργυρώ και Κατερίνα που αποτελούν την διάδοχη κατάσταση στην επιχείρηση.
100 τόνοι βιολογικού σύκου ανά έτος
Σύμφωνα με την κυρία Μοσχούτα η ετήσια παραγωγή βιολογικού σύκου ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 100 τόνους φρούτου, ποσότητα η οποία αυξομειώνεται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 η παραγωγή μας ήταν μειωμένη κατά 40% λόγω των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, με τα δέντρα να επηρεάζονται από τον καπνό που κατέκλυσε την περιοχή και την έλλειψη ηλιοφάνειας που προκάλεσε», εξηγεί.
Εξαγωγική παρουσία σε Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία
Τα Κτήματα Μοσχούτα εξάγουν τα προϊόντα τους κυρίως στην Πολωνία, ενώ κατά διαστήματα διοχετεύουν ποσότητες και στη Γαλλία. Κατά κύριο λόγο όμως πωλούν ό,τι παράγουν στην εγχώρια αγορά, σε καταστήματα λιανικής αλλά και σε βιολογικές αγορές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα αποξηραμένα σύκα, μεταποιεί τα φρούτα που παράγει, δημιουργώντας μπάρες σύκου και συκόμελο (πετιμέζι σύκου), που παράγεται από τα σάκχαρα του φρούτου και λεμόνι και διατίθεται στη Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία ή στην Τσεχία ανάλογα με την διαθεσιμότητα.
Επίσης τα δαμάσκηνα που παράγει αποξηραίνονται και στον ήλιο και συσκευάζονται σε κενό αέρος. Ωστόσο η παραγωγή είναι αρκετά περιορισμένη στο συγκεκριμένο φρούτο, με την οικογένεια να διαθέτει περίπου 100 δέντρα. Όπως λέει ο επικεφαλής της επιχείρησης, Δημήτρης Μοσχούτας, πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευαίσθητη καλλιέργεια στις ασθένειες.
Παραγωγή και συσκευασία επιτραπέζιας ελιάς χωρίς αλάτι
Από τα ελαιόδεντρα, τα Κτήματα Μοσχούτα παράγουν και συσκευάζουν βιολογική ανάλατη ελιά από ποικιλίες Καλαμών, Αμφίσσης, Κορωνέικη και Μεγαρίτικη. Εφαρμόζεται μία καινοτόμος παραγωγική διαδικασία σε σύγκριση με τη συνήθη παραγωγή της ελιάς, όπως αναφέρει ο κύριος Μοσχούτας. Οι ελιές συσκευάζονται και διατηρούνται σε έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία 250 γραμμαρίων με περιεκτικότητα 30ml σε ελαιόλαδο.
Η καλλιέργεια σε αριθμούς
Συκιές: 450 δέντρα (φύτευση 9Χ9 μέτρα)
Ελαιόδεντρα: 1.000 δέντρα – 50 στρέμματα
Δαμάσκηνο: 100 δέντρα – 5 στρέμματα (φυτεμένα 3Χ3 μέτρα)
Κυδωνιές: 300 δέντρα – 5 στρέμματα (φυτεμένες 2,5Χ2,5 μέτρα)
Σύνολο καλλιεργήσιμης έκτασης: 90 στρέμματα