του Χρήστου Μπαμπάτσικου
Η ελιά, από τις αρχαιότερες γεωργικές καλλιέργειες με αξιοσημείωτη πολιτιστική και οικονομική σημασία στη λεκάνη της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αν και οι ελιές διακρίνονται για την ικανότητά τους να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής γονιμότητας του εδάφους και διαθεσιμότητας νερού, είναι γεγονός ότι η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και η ικανοποίηση των υδατικών απαιτήσεων αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επίτευξη υψηλής παραγωγής. Η στοχευμένη θρέψη της καλλιέργειας είναι σημαντική τόσο κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης, όταν το δέντρο πρέπει να λάβει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος και της δομής της φυλλικής του επιφάνειας, όσο και εφόσον μπει σε κανονική παραγωγή.
Σημαντική λεπτομέρεια για την ανθοφορία και κατ’ επέκταση την καρπόδεση της ελιάς είναι ότι το δέντρο παράγει τέλεια και ατελή άνθη, με την αναλογία τους να ποικίλλει εξαρτώμενη από την ποικιλία και τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες. Μια πλήρως παραγωγική ελιά παράγει περίπου μισό εκατομμύριο άνθη, από τα οποία στην καλύτερη περίπτωση έως το 15% θα φτάσει να γίνει καρπός, ενώ ακολουθεί καρπόπτωση που μειώνεται σταδιακά για 45 ημέρες μετά την πλήρη άνθιση. Σε μια καλή χρονιά με κανονική ανθοφορία, το 1% – 2% θα φτάσει την τελική καρπόδεση και θα αποτελέσει καλή εμπορική απόδοση. Η πτώση των ανθέων δείχνει πως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την παροχή θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των αναπτυσσόμενων καρπών ή μεταξύ των καρπών και άλλων περιοχών έντονης βλαστικής ανάπτυξης. Εδώ έρχεται το Βόριο για να βοηθήσει να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο αυτό.
Αν και η ελιά είναι καλά προσαρμοσμένη σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργητικών συνθηκών και εδαφών, οι διατροφικές διαταραχές που προκαλούνται από ανεπάρκεια βορίου είναι αρκετά συχνές. Η έλλειψη βορίου στην ελιά είναι πολύ διαδεδομένη ανεξαρτήτως ηλικίας του δέντρου με κύρια συμπτώματα:
- Μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών
- Καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού
- Παραμόρφωση του καρπού
- Ξήρανση κλάδων
- Κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων
- Νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης
Η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και πλήρη ακαρπία.
Η επικρατέστερη μέθοδος εφαρμογής του απαραίτητου βορίου για την ελιά είναι οι ψεκασμοί φυλλώματος κατά την περίοδο της άνοιξης. Ο ψεκασμός των ελαιόδεντρων με σκευάσματα πλούσια σε βόριο γίνεται κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης της ελιάς, καθώς είναι το πιο κρίσιμο στάδιο κατανάλωσής του. Λόγω του ότι το βόριο, όπως και το ασβέστιο, είναι πολύ δυσκίνητο μέσα στο φυτό, δυσκολεύοντας έτσι την αφομοίωσή του, συνιστάται η συνδυαστική εφαρμογή με σκευάσματα που λειτουργούν ως φορείς άλλων στοιχείων, όπως αμινοξέα πλούσια σε γλουταμινικό οξύ και χουμικά – φουλβικά οξέα.
Εκτός από το να «συνοδεύουν» το βόριο στο ταξίδι του μέσα στο δέντρο, εφαρμογές με αμινοξέα και χουμικά – φουλβικά έχουν, βάσει ερευνών, δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αύξηση ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες, καροτενοειδή και χλωροφύλλη. Επιπλέον μπορούν να αυξήσουν αισθητά την περιεκτικότητα του ελαιοκάρπου σε φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά ένζυμα.
Η COMPO EXPERT Hellas καλύπτει κάθε ανάγκη εφαρμογής για τα κρίσιμα στάδια της ελιάς:
Μείγμα ιχνοστοιχείων, κατάλληλο για καλλιέργειες απαιτητικές σε Βόριο.
8% B | 6% N | 5% MgO | 1% Mn | 0,04% Mo | 0,1 Zn | 22,5% SO3 |
Υγρό σκεύασμα βορίου περιεκτικότητας 13% σε μορφή συμπυκνωμένου εναιωρήματος, ιδανικό για διαφυλλικές εφαρμογές
Υδατοδιαλυτό σκεύασμα βορίου περιεκτικότητας 21%, εγκεκριμένο στη Βιολογική Γεωργία
Υγρό οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, 100% φυτικής προέλευσης.
5,7% N | 10,3% Αμινοξέα | 36,5% Οργανική Ουσία
Υγρό σκεύασμα αμινοξέων ενισχυμένο με χουμικά και φουλβικά οξέα, εγκεκριμένο στη Βιολογική Γεωργία.
10% Άζωτο | 2% Φώσφορος | 3% Κάλιο
25% Αμινοξέα | 35% Οργανική Ουσία (11% φουλβικά & 4% χουμικά οξέα) | 20% Οργανικός Άνθρακας
Υγρό σκεύασμα χουμικών – φουλβικών οξέων.
7,5% Χουμικά οξέα | 7,6% Φουλβικά Οξέα
*Product Manager & Demand Creator στην COMPO EXPERT Hellas S.A.