Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Ουάσινγκτον, σε περίπτωση που οι τελευταίες καθυστερήσουν πολύ να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του ΠΟΕ. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν χθες Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ότι εργάζονται για την άμεση επίλυση του θέματος και ότι ασκείται πίεση προς τις ΗΠΑ για την άρση των δασμών, ενώ παράλληλα πρόσθεσαν πως αδικαιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικά αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις Ηνωμένες πολιτείες.
Ας διευκρινιστεί ότι οι ευρωπαϊκοί αρμόδιοι φορείς είχαν προσφύγει από το 2019 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το ζήτημα αυτό, και δικαιώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν τα συμπεράσματα του ουσιαστικά “άδειασαν” την αμερικανική πλευρά. Η Ουάσινγκτον δεν άσκησε έφεση στην απόφαση του ΠΟΕ και ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την άρση των δασμών, ενώ οι Βρυξέλλες ανακουφίστηκαν από την κατάληξη της προσφυγής καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρισκόταν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων.
Παρατηρείται επιφυλακτικότητα πάντως ως προς τις όποιες καθυστερήσεις επικαλείται η αμερικανική πλευρά, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Agroinformacion, την στιγμή που ο ΠΟΕ ορίζει σε 15 μήνες το μέγιστο χρονικό περιθώριο προκειμένου να εφαρμοστεί μια ειλημμένη απόφαση από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα πράγματα περιπλέκονται εφόσον το θέμα περάσει από το Κογκρέσο και άλλες εσωτερικές διεργασίες του αμερικανικού κράτους, η ευρωπαϊκή πλευρά ωστόσο -και συγκεκριμένα ο John Clarke, διευθυντής διεθνών υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δήλωσε ότι δεν απαιτείται να γίνει κάτι τέτοιο για ένα διεθνές ζήτημα όπως η απόφαση του ΠΟΕ.
Ευρωβουλευτές της Ισπανίας τονίζουν στο εν λόγω ρεπορτάζ το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στον εγχώριο αγροτικό τομέα, αξιώνοντας ουσιαστικά αποζημιώσεις από την αμερικανική πλευρά, ενώ στέκονται στην παράλογη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να πλήττουν τόσο σφοδρά έναν ολόκληρο εξαγωγικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ προκάλεσε κενό στις εισαγωγές μαύρης ελιάς των τελευταίων, το οποίο αναπληρώθηκε από εισαγωγές από χώρες του νότιου ημισφαιρίου(Αίγυπτος, Μαρόκο), αφήνοντας εκτεθειμένους τους Ισπανούς παραγωγούς.