Οι στατιστικές του IOC αναφέρουν 118.738 εισαγόμενους τόννους ελαιολάδου στις 8 μεγαλύτερες αγορές κατά τους πρώτους μήνες της φετινής συγκομιδής, κάτι που σημαίνει υποχώρηση 18.6% εν σχέσει με πέρυσι, ενώ ελαττωμένες παρουσιάζονται επίσης και οι εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς (-14.2%).
Συγκεκριμένα, πτωτική τάση των εισαγωγών ελαιολάδου παρατηρείται φέτος σε πολλές διεθνείς αγορές, όπως του Καναδά (-37.5%), της Βραζιλίας (-26.9%), της Ρωσίας (-21.3%) και των ΗΠΑ (-10.6%), ενώ οι εισαγωγές της ΕΕ από όλες τις υπόλοιπες χώρες συρρικνώθηκαν κατά 46.6%(!). Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες παρουσίασαν μικρή άνοδο στις εισαγωγές ελαιολάδου (+4.4% και 1.3% αντίστοιχα).
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εισαγωγές από άλλες χώρες, ενδεικτική της κατάστασης είναι η μείωση τους από την Τυνησία, η οποία αποτελεί τον κύριο εξωτερικό προμηθευτή ελαιολάδου του ευρωπαϊκού μπλοκ (7381 τόννοι τον Οκτώβριο, ήτοι -13.7%). Οι εισαγωγές από την Τουρκία, άλλον βασικό συνέταιρο , επίσης κατακρημνίστηκαν τον ίδιο μήνα (-63.2%), ενώ αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στις εισαγωγές από Αργεντινή (+19.8%) και Μαρόκο (+7.6%).
Αναφορικά με τα ποσοστά των εισαγωγών ανά κατηγορία προϊόντος, 70.9% των εισαγωγών αφορούν παρθένο ελαιόλαδο, ακολουθούν οι εισαγωγές απλού ελαιόλαδο με 21.6% , και τέλος οι εισαγωγές πυρηνελαίου με 7.5%. Κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στις διεθνείς αγορές, περισσότερες εισαγωγές ελαιολάδου καταγράφηκαν τον Οκτώβριο σε ΕΕ και Αυστραλία, ενώ σε όλες τις άλλες μεγάλες αγορές η πλειονότητα των εισαγωγών παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο.
Επίσης, σχετικά με την χώρα προέλευσης των εισαγόμενων ελαιολάδων κατά τους πρώτους μήνες της περιόδου, η Ισπανία είναι πρώτη αντιπροσωπεύοντας το 37.5%, ενώ στις επόμενες θέσεις κατά σειρά είναι η Ιταλία (21.7%), η Τυνησία (14.6%), η Πορτογαλία (11.1%), η Αργεντινή (5%), η Τουρκία (3.4%), η Χιλή (2.7%) και η Ελλάδα (2.4%).
Τέλος, όσον αφορά την γενική εικόνα στον τομέα των εισαγωγών, οι οχτώ μεγαλύτερες αγορές είναι υπεύθυνες για το 81% των διεθνών εισαγωγών απλού και παρθένου ελαιολάδου. Οι ΗΠΑ προηγούνται στην σχετική λίστα καταλαμβάνοντας το 36% των εισαγωγών παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαϊκή Ένωση με 15%, η Βραζιλία με 8%, η Ιαπωνία με 7%, ο Καναδάς με 5%, η Κίνα με 4%, η Αυστραλία με 3% και η Ρωσία επίσης με 3%.