Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έτοιμος ο φάκελος για την πιστοποίηση της Κολοβής ελιάς Λέσβου ως ΠΟΠ

Ολοκληρώθηκε και επίσημα ο φάκελος που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην ΕΕ για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ προϊόν, η ντόπια ποικιλία ελιάς «κολοβή ελιά Λέσβου».

Ο φάκελος περιλαμβάνει την έρευνα που ολοκλήρωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο  με το οποίο συνεργάζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και η οποία καταδεικνύει τα παραδοσιακά αλλά και τα οργανοληπτικά στοιχεία που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ της ελιάς κολοβής Λέσβου.

Όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης το επόμενο διάστημα ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκος Χαρατοιυνιάν που είναι και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων θα μεταβεί στη Λέσβο όπου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη διεκδίκηση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ. Μετά λοιπόν από την σύνταξη φακέλου για  τη Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου, το Μελί Άναμμα Ικαρίας , το Άνυδρο ντοματάκι Χίου, των οποίων οι φάκελοι ήδη έχουν κατατεθεί και αναμένεται η έγκριση της ΕΕ,  ήρθε η σειρά της ελιάς κολοβής Λέσβου να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ προϊόν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μετάλλια και τα ειδικά βραβεία του 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου, Athena IOOC, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου. Η τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιηθεί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου η πρώτη δράση υποδοχής και ενημέρωσης των 30 διεθνών κριτών του διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition», ο οποίος...

Food Insider

Στην παραγωγή ενός νέου προϊόντας ελιάς Καλαμών χαμηλής αλατότητας με υποκατάσταση του αλατιού κατά 50% από χλωριούχο κάλιο ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός...

Food Insider

Την διάκριση Platinum απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Berlin Gooa το εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Amazona» της Styliana Platinum Olive Oil.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...